Gå til sidens hovedinnhold

– Har vi ikke lenger en arbeiderbevegelse?

Artikkelen er over 4 år gammel

Det norske Arbeiderparti famler rundt i halvmørket, helt klart i villrede om hvor de befinner seg, hvem de er og hvor de har tenkt seg.

YTRING Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fra min ungdom husker jeg stortingsvalg da AP hadde over 50 % av stemmene. I dag er grunnstammen kanskje halvparten av dette, hvilken en nylig måling antyder. Et stort parti fortsatt, men når Høyre ligger på samme nivå, sågar litt høyere, må man spørre om hva som har skjedd i samfunnet:

Hvorfor appellerer ikke AP, arbeiderbevegelsens virkelige grunnlegger, fortsatt til det store flertall?

Kan det være at sosialdemokratiets «klassiske» utgave (arbeid og velferd, likhet, trygghet og helse) i så stor grad er oppnådd at mange velgere er tilfredse etter en klassereise i regi av arbeiderbevegelsen til en tilværelse i den moderne middelklasse?

En grundig utdannelse bak seg, gode stillinger og inntekter samt ønske om videre utvikling og framgang, både personlig, profesjonelt og økonomisk, er rent menneskelige behov og ønsker.

Dessuten en viktig faktor for samfunnets utvikling og framgang. Egentlig en triumf for arbeiderbevegelsen, men også et paradoks ved at bevegelsen egentlig har utviklet sine egne motstandere og kritikere. «Utakk er verdens lønn», heter det.

Hvem er det som er arbeiderbevegelsens ansikt utad i dag? Arbeidere? Neppe. Slik mange opplever situasjonen er det stortingspolitikere og partiledere, spesialister, velutdannede og polerte, som fronter debattene.

Sett utenfra er det ikke noe mysterium at arbeiderbevegelsen sliter: Hvilken arbeider med problemer med sin økonomi kan identifisere seg med dagens leder for Arbeiderpartiet som under valgkampen i høst kom ut å kjøre grunnet kritikkverdige private investeringer?

Hendelsen beskriver veldig godt at arbeideren ikke frontes av sine egne og at ledere ikke har gangsyn nok til sin lederoppgave.

Dette er noe arbeiderbevegelsen selv må gjøre noe med, men muligens er det for sent. Spørsmålet er om vi ikke lenger har en arbeiderbevegelse, men en tilfreds middelklasse!

Kommentarer til denne saken