Behersk dem da menneske…!

Trond Henriksen, Radio Prime

Trond Henriksen, Radio Prime

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg opplever til stadighet at min ytringsfrihet er truet. Den er ikke truet av politiske partier eller staten, men av enkeltindividers aggressive innlegg i forskjellige fora. Jeg føler meg motløs og mister lysten til en debatt når ordvekslingen er på grensen til eller ofte bryter loven.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det finnes mange eksempler, men jeg skal ta et konkret tilfelle. I går hadde Fredrikstad Blad en artikkel om fengselsleder Are Høidal i Halden fengsel. Høidal har i flere år gjort seg bemerket som talsmann for den norske fremgangsmåten for hvordan fanger bør behandles bak murene. Are er intervjuet av Time Magazine, New York Times og medvirket i dokumentarfilm hos samfunnsrefseren Michael Moore.

Jeg er en stor tilhenger av hva som skjer bak murene i Halden fengsel. Etter mange år med negativt fokus og fordummende retorikk, er endelig flislagte dasser og flatskjermer lagt litt på hylla. Det er soningens innhold og hva som kommer ut til samfunnet som er interessant. Her har Are Høidal vært tro mot kriminalomsorgens visjoner om å skape bedre mennesker, eller som han pleier å si; - Man gir aldri opp mennesker. Uansett!

Jeg er for at vi skal debattere straff, gjennomføring, verdighet og det meste som omhandler kriminalpolitikken. Jeg lovpriser stor takhøyde og en spade må gjerne bli til en traktor, men når man går til personangrep, uansett om det er Sylvi Listhaug eller Michael Moore, da mister jeg lysten… Føler engasjementet blir stjålet ifra meg av en hissigpropp av dimensjoner. En som ikke vil diskutere, men helst slakte vedkommende på den mest bisarre måten. Det er IKKE greit!!!

Jeg har selv vært et menneske med enkle ord og tanker, hatt de sykeste drømmer om destruktive handlinger, det har kostet meg mange år bak murene. Det var når jeg forstod at det fantes mange måter å kalle fengselsdirektøren en drittsekk at det ga avkastning i mitt liv. Mindre refs og isolat fordi man forandret på noen ord som ellers ga dårlig resultat. Tenk litt på hva du formidler når du vil kverke mennesker som mener noe annet enn deg. Det tilhører ikke allmennhetens interesse og burde kun tilhøre ditt eget hode!

Det er svært ødeleggende når slike tråder får utarte seg. Den viktige saken er fort glemt når personangrepene får regjere. Jeg føler det har blitt en trend å fyre løs med all verdens beskrivelser av sine motstander. Det er en uheldig utvikling når man bruker personangrep for å fremme sitt syn, uansett om det er personlig eller politisk.
Det er faktisk uheldig når man føler seg utrygg av å poste et innlegg. Tenk hvor mange gode innspill som er stoppet av en slik følelse…? Man fryser inne med noe man så gjerne skulle dele, men våger ikke å legge det ut…, i fare for å havne i en heftig ordveksling eller trusler…?

Vi nærmer oss Stortingsvalg og jeg håper politikerne tar et ansvar i valgkampen. Det er sikkert lett å bli fristet, eller smittet av hvordan andre statsledere opptrer, men det er svært lite samfunnsnyttig. Jeg mener avisredaksjoner burde ta større ansvar for å stoppe uheldige ytringer som bryter med loven og de etiske normer. Presseetikken gjelder hele den journalistiske prosessen, fra innsamling til presentasjon av det journalistiske materialet. Det er ubegripelig at det ikke gjelder for kommentarfeltene på deres egne sider, hvor ”Vær Varsom-plakaten” i hvert fall burde gjelde…?

– Ord er gull, så ikke tull…!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken