Os skole må vernes!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORDOs skole har høy verneverdi som kulturminne hevder fylkeskonservator Hanisch. I sentrumsplanen for Halden , vedtatt i 2017 av dagens kommunestyre, er også Os skole vist som en bygning med høy verneverdi. Et år etterpå vedtar man rivning!!

I HA 14. mars blir rådmann Vevelstad spurt om hvorfor man likevel kan gjøre et vedtak om å rive skolen, ettersom det undergraver gjeldende sentrumsplan fra 2017. Men det synes han ikke gjør noe. Dersom private eller firmaer skal restaurere en bygning med høy verneverdi, så er det nærmest umulig å få lov til å gjøre den minste endring! Da er det hårreisende at kommunen fatter vedtak om å rive en bygning med tilsvarende vernestatus! Hvilket signal sender det?

All erfaring med byggesaker tilsier at man  først avklarer hva man kan bygge. Derfor sørger man vanligvis for å ha en godkjent reguleringsplan, før man starter prosjekteringen av en byggesak.

Dersom Halden kommune ikke får godkjenning for en reguleringsplan med rivning av Os skole, ettersom det bryter med sentrumsplanen, hva da? Det er også andre forhold som kan medføre at reguleringsplanen ikke blir godkjent av høgre instans. Det framgår av artikkelen i HA 15. mars at tomta på Os er altfor liten til en 1-10 skole pluss basishall. Helsedirektoratet anbefaler at hver elev bør ha 50 m2 uteareal, mens elevene på Os  i beste fall bare får drøye 10 m2! Hvorfor skal ikke elevene få uteplass, så de kan utfolde seg i lek og idrett?

Dersom reguleringsplanen ikke blir godkjent, hvor mye penger er da bortkastet på prosjekteringen til ingen nytte?

Jeg gjentar: Ikke riv Os skole, men restaurer den! Ikke bygg ny ungdomsskole på Os, men restaurer Rødsberg. Da vil begge de verneverdige skolene bli bevart! Skoleelevene vil også få mer uteareal! I tillegg vil kommunen spare flere hundre millioner kroner! Med disse logiske løsningene vil kommunen få penger som kan benyttes til andre nødvendige formål. Dessuten vil elevene på begge skolene få større og nødvendige utearealer. De lærer også viktigheten av å ta vare på både kulturarv og miljø.

Nå er kommunen endelig ute av Robek-lista. Vedtaket som ble fattet kommunestyret, kan sende kommunen hodestups tilbake til den lista med bunnløs gjeld.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags