Sosialismen er på mote igjen – svar til Høyres Fredrik Holm

FRITT ORD: - Valget er for meg en etappe mot regjeringsskifte, skriver Dorota Gluch.

FRITT ORD: - Valget er for meg en etappe mot regjeringsskifte, skriver Dorota Gluch. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Høyres kapitalistiske «bibel» har ikke endret seg siden Marx analyse av borgerskapets økonomiske system på 1800-tallet

DEL

LeserbrevMarx sa at kapitalismen står aldri stille, den er avhengig av profitt; overskudd i det kapitalistiske marked er alfa og omega for næringslivet. Stanser veksten og overskuddet i næringslivet er kapitalismen truet av nedgang og verditap. Dette er Høyres bibel! Det har resultert i dyrtid for folk flest, i bytte mot en overfladisk fritids- og underholdningsnarkomani som dulmer folkets innerste krav og rettigheter.

Norsk økonomiprofessor Kalle Moene mener at velferdsstatens ordninger virker godt sammen med kapitalistisk konkurranse, og i studiet som han ledet i ca. 10 år konkluderes det med at «det er sterk sammenheng mellom sosialt sikkerhetsnett og kapitalistisk dynamikk, og at godt utbygde støtteordninger faktisk understøtter kapitalistisk konkurranse».

Dette har bidratt bl.a. til at det de siste tiårene har blitt vanskeligere for folk å skjelne Høyre fra Arbeiderpartiet; denne tvilen og spliden er også den underliggende årsaken til Fremskrittspartiets store framgang her til lands.

Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet og Gerhardsens historisk grunnla velferdsstaten i Norge, og derfor topper vi listen over verdens «beste land å bo i». Men det er heller ingen tvil om at den blå-blå regjeringen i dag kontinuerlig svekker statlige velferdsordninger og gjør det faktisk vanskelig for kommuner med svak eller ustabil økonomi, eller med høy prosentandel personer som er avhengig av støtteordninger, slik tilfellet f.eks. er med Halden kommune.

Høyres kapitalistiske «bibel» har ikke endret seg siden Marx´ analyse av borgerskapets økonomiske system på 1800-tallet, og vi kan se de fatale økonomiske og sosiale konsekvensene i ulike land, og nå også I Norge etter at den blå-blå regjeringen overtok styringa av landet.

Fredrik Holm og lokale politikere fra Halden Høyre har ikke noe valg, de må følge opp Høyres bibel om kapitalismens overlegenhet som økonomisk system, selv om de som individer kan ha andre meninger.

For meg handler kommunevalget i 2019 om et politisk skifte i Halden kommune, og som en etappe videre mot et regjeringsskifte i Norge om to år.

«Sosialismen er på mote igjen» erklærer Economist på en av sine forsider i februar 2019 og «sosialismen stormer framover fordi den har formulert en skarp kritikk av alt som har gått galt i de vestlige samfunn,» og det legges til: «Ulikhetene og klasseskillene i Vesten har faktisk økt de siste 40 årene.». Spørsmålet er da om vi har tid og vilje til å eksperimentere med kapitalistisk styring I Halden også de neste 4 år…..

Fredrik Holm, vil du ta imot en rose?
Dorota Gluch

Artikkeltags