De viktigste sakene for Miljøpartiet De Grønne

MENINGSLØST: – Vi vil ha omgjøring av det meningsløse vedtaket om en region fra Hardangervidda til Kornsjø, et vedtak som KrF og Venstre støttet i Stortinget, påpeker Hans Jan Bjerkely i Miljøpartiet De Grønne i Halden.

MENINGSLØST: – Vi vil ha omgjøring av det meningsløse vedtaket om en region fra Hardangervidda til Kornsjø, et vedtak som KrF og Venstre støttet i Stortinget, påpeker Hans Jan Bjerkely i Miljøpartiet De Grønne i Halden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hans Jan Bjerkely i Miljøpartiet De Grønne oppsummerer partiets viktigste saker i dette stortingsvalget.

DEL

MeningerValgets viktigste sak er klima og menneskehetens framtid. Den vil de store partiene helst ikke gå inn i på en seriøs måte. Dermed markerer de seg som fossilpartier, som grå partier, i motsetning til de grønne.

Verdensledende oljeanalytikere sier at oljeprisen om få år vil stabilisere seg på 20-30 dollar per fat. Norske oljefelt trenger 35 dollar eller mer for å få overskudd. Felt som enda ikke er funnet, vil ha svært liten sjanse til bli lønnsomme. Araberstatene vil konkurrere om den siste oljen.

Oljelobbyen og de grå partiene nekter å ta dette inn over seg, de kjører på med gårsdagens politikk og vil fortsatt at staten skal betale 78 prosent av utgiftene til ny letevirksomhet, selv om det tar 10-15 år å få nye felt i produksjon.

Vi tror oljeanalytikerne har rett. Fornybar-revolusjonen går så fort at konkursene vil lamme norsk oljevirksomhet om få år, og gjøre alle investeringer i ny leting verdiløse. Staten bør heller bruke 100 milliarder kroner på dobbeltspor og grønne arbeidsplasser enn å la enorme summer forsvinne i et oljesluk.

Vi har registrert at ledende politikere i Ap har begynt å tvile når det gjelder fortsatt statlig subsidiering. Vi håper at et valgresultat med MDG på vippen, vil bringe oss i en forhandlingssituasjon som kan få Ap til å snu i denne saken, som er så viktig både for jordas klima og for norsk økonomi.

Frp har hittil i valgkampen brukt Trump-metoden med grov utskjelling av MDG i stedet for debatt om en balansert nedtrapping etter som feltene tømmes. Høyre og Ap er sakligere, men tror ikke på den internasjonale ekspertisen. De vil kjøre på som før, selv om resultatet blir konkurser og flere hundre tusen arbeidsledige når kollapsen kommer.

For oss blir også andre saker viktige i forhandlingene:

  • Vi vil ha omgjøring av det meningsløse vedtaket om en region fra Hardangervidda til Kornsjø, et vedtak som KrF og Venstre støttet i Stortinget.
  • Vi vil ha justeringer i politireformen og passkontorene tilbake til byene.
  • Vi vil ikke godta at dobbeltsporet til Halden utsettes med fire år. Utsettelsen har også KrF og V stemt for.
  • Vi kan ikke godta vannscooter- frislippet, som Frp trumfet igjennom selv om høringsrunden viste at nesten alle var imot. KrF og V er ansvarlige også i den saken, siden den lå i regjeringserklæringen som de indirekte ga støtte til. Her bør vi få en ny regjering som tar grep eller strenge kommunale regler for hele Østfold-skjærgården.

En alvorlig, men lite kjent sak var opphevingen av forbudet mot blyhagl i Stortinget i 2015. Da ble det igjen tillatt å bruke blyhagl i alt terreng utenom våtmark. Bare MDG, KrF og SV stemte imot.

Ett hagl i rype- eller harekjøtt er nok til alvorlig forgiftning hos et menneske eller en ørn. Før forbudet mot blyhagl i 2005 ble 250 tonn importert og spredd i norsk natur. Bly er en av våre farligste miljøgifter, og spredningen er nå på vei opp igjen etter lobbyvirksomhet fra jegere og ansvarsløshet hos flere partier.

Senterpartiet kan vi samarbeide med når det gjelder jordvern, levende bygder og forsvarlig økonomi i landbruket, og når det gjelder å motarbeide uklok sentralisering. Partiets holdning til naturarven og biologisk mangfold er uakseptabel for oss. Utryddelse av ulven i Norge, nei til vern av skog og ja til fortsatt pelsdyrfarming, er uakseptabelt. Derfor får vi litt av hvert å snakke om hvis vi skal støtte en regjering Sp er med i.

 Med Ap, SV og Sp kan det likevel være mulig å finne løsninger, med Frp sammen med H ser det nokså håpløst ut.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags