Advarsel om vindturbinder

Vindmøller ved Bjerringbro, Midt-Jylland, Danmark
Foto: Arild Nygaard-Hansen

Vindmøller ved Bjerringbro, Midt-Jylland, Danmark Foto: Arild Nygaard-Hansen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Europa har et enormt behov for elektrisk kraft, særlig som Tyskland har besluttet å legge ned sine atom-kraftverk og nå søker andre kilder. 

Norge produserer enorme mengder elektrisk strøm fra vannkraftverk og kan eksportere. Ubegripelig har regjeringen + Ap besluttet at salget til Europa skal kanaliseres gjennom ACER-systemet som styres av EU, ikke strikt av Norge.    

Vindturbiner er kraftprodusent i rask utviklimg, og strømeksporten foregår i et umodent fritt marked. Kundene er for eksempel selvstendige foretak eller hele byer i Europa som oppsøker norske grunneiere eller kommuner og tilbyr en slant for å etablere vindturbiner hos dem. Et eksempel på en slik privat skog med vindturbiner vokser opp ved svenskegrensen øst for Ørje.

I den tyske delstaten Bayern etableres også vindmøller, men der har man forstått at de medfører ulemper med støy, lysglimt, fugledød og annen påvirkning av dyrelivet.  Og med tysk grundighet besluttet at avstanden fra en vindturbin til bolighus skal være 10 ganger turbinens høyde som med propellblader nå er 200 meter, altså 2 kilometer unna boligområder. I lille Norge er ulempene på diskusjonsstadiet, og en kjøper foreslår 4 ganger turbinhøyde.

Så er det jo slik at i Norge regner og båser det på både rettferdige og urettferdige, så inntektene fra vannkraft og vindkraft må fordeles, ikke bare til noen store grunneiere eller ordførere som kvier seg for eiendomsskatt.

Og hva med Halden ?  Joda, her planlegges ”vindmøllepark” I Rokke og mot Rakkestad i tillegg til de vi kan se i nabolandet vest for Holtet og syd for Kornsjø. Vestfjella i Aremark er foreslått. Høyås, Hovsfjellet og Aspedammen kan også tenkes pga vind i viss høyde over landskapet.  Haldens politikere må være miljøbevisst og forstå rekkevidden bokstavelig talt. For øvrig er ”park” i denne sammenheng misbruk av ord.

I stedet kan vindturbiner plasseres langt til havs, og dessuten er den enorme tidevannskraften nord i landet ennå ikke utviklet som strømprodusent.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken