Gå til sidens hovedinnhold

Hekseprosess mot Trond Giske?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei, kanskje ikke. Men det er store krefter i virksomhet her: Kvinnene har reist seg og endelig tatt det store skrittet som kan endre holdninger og praksis som har preget vår vestlige kultur, og ganske sikkert også øvrige kulturer opp igjennom tidene: Mannen er jegeren, og kvinnen er byttet. Muligens en gang en nødvendig forutsetning for menneskehetens utvikling og utbredelse, men i dag  ikke forenlig med likestilling mellom kjønnene og menneskerettigheter, i hvert fall ikke i den form vi i den senere tid har vært vitne til over hele den (vestlige?) verden ifølge media. Er vi overrasket over det vi leser og ser? Nei, egentlig ikke, selv om det virker veldig sterkt når vi ser hvordan mennesker med makt utnytter, og forsøker å utnytte, kvinner for å dekke sine seksuelle behov, kynisk, primitivt?

Så, hva med hekseprosessen i overskriften? Uflaks for de aktørene som har havnet midt oppe i den prosessen som nå er i gang, men boblen har endelig sprukket, og en del menn har det ikke greit i denne situasjonen. Det er ikke bare hovedaktørene som er å laste, men også ledere og kolleger på alle nivåer som har kjent til historiene og tiet «for fredens skyld», av frykt eller ganske enkelt i respekt for sin overordnede.

Så hva gjør man f.eks. i Arbeiderpartiet i denne situasjonen? Skal denne saken trekke ut i det uendelige? En rask avslutning er det beste for både Giske og AP. Man må ta i betraktning at denne situasjonen ikke plutselig er skapt av Trond Giske alene, men av generasjoner av menn frem til i dag. Det vil vel neppe være noen overraskelse om denne praksisen etter denne høyst spesielle fasen med kvinnenes samlede aksjoner vil, og bør få, dårlige livsvilkår i fremtiden.

Trond Giske har «lagt seg flat», beklaget sterkt og øyensynlig oppriktig ,og vist alle tegn på at han innser at han har feilet. I helgen ble det kjent at Giske trekker seg fra posisjonen som nestleder, og dette skulle indikere i enda sterkere grad at han innser at hans «stil» ikke hører hjemme i de fora hvor han ferdes som politiker og offisiell person. For å sitere en velkjent person, med tyngde og riktig sinnelag: «Den som er uten skyld, kaster den første sten». Det er sannelig veldig, veldig mange potensielle stenkastere.

Giske kan nok igjen rette ryggen. Hva mer kunne han egentlig ha gjort for å bidra til et opphør av denne «jaktkulturen» vi nå har fått belyst til de grader? Et skikkelig skudd for baugen for denne praksisen, i hvert fall i vårt norske miljø.

Kommentarer til denne saken