Gå til sidens hovedinnhold

Om HA og valget

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fridtjof Dahlen (Halden SV) liker ikke HA-redaktørens beskrivelse av situasjonen i Halden-politikken. Aller minst synes han å like at redaktøren «mener at alle andre enten er for svake eller sutrer for mye. I realiteten finnes det ingen utfordrere til redaktørens utkårede vinner, eller noen som tør å utfordre vedkommende. Det kan i hvert fall ikke bli noen som engasjerer seg i politisk arbeid» etc. etc.

«The proof of the pudding is in the eating», er et uttrykk som dekker veldig godt situasjonen i Halden gjennom mange år. «Historien taler for seg», kan vel erstatte dette. Dersom Dahlen kan omskrive historien og vise at det ikke var noen som helst grunn til at AP, SV og KrF ble feid unna og måtte overlate roret til opposisjonen, bør han snarest presentere dette. Hvis ikke, står historiene om viderverdighetene som førte til fallet som et tindrende klart bevis på at det ikke lenger var liv laga for denne trioen. Så, dersom Dahlen mener at prestasjonene, slik det hele ble blottlagt, er noe i nærheten av å utgjøre noen form for formildende omstendigheter eller en attest for at disse partiene nå plutselig skulle være bedre rustet, må dette dokumenteres på en langt bedre måte enn det Dahlen her presterer. Som sagt; sutring og prek duger ikke!

Ved å snakke ned posisjonen og HA’s påpeking av fakta, legger Dahlen seg på et nivå som ikke kler debatten.

Det er helt tydelig at Dahlen fortrenger det han faktisk MÅ vite om bakgrunnen for venstresidens fall: Først og fremst en full utglidning av ledelsen av kommuneadministrasjonen hvor hendelser klart demonstrerte at rådmannen, som øverste leder, ikke hadde hendene på roret, men ble overkjørt av politikerne. Dette resulterte i en pasifisering av ledernivåene i administrasjonen. Det er først og fremst dette det dreier seg om når man snakker om vellykket SNUOPERASJON. Uten total omlegging av ledelsen av administrasjonen, hadde det ikke vært mulig å få skuta på rett kjøl. Penger hjelper lite i lengden dersom man ikke har en ryddig ledelse med klar organisasjon, klart definerte kommandolinjer, forståelse av den enkeltes arbeidsoppgaver og klart definert skille mellom politikere og administrasjon. Dette må ha vært sterkt fraværende frem til kollapsen.

Når Dahlen trekker frem «hundrevis av millioner i ekstra inntekter igjennom de senere årene» som forklaring på overskuddene under nåværende koalisjon, er det, dersom dette er korrekt, penger som teoretisk, og vel ganske sannsynlig, ville ha blitt tilført kommunen også under en annen politisk ledelse. Til glede for kommunen. Men dette har lite med snuoperasjonen å gjøre. Det er grepet om problemstillingene som er avgjørende! Dette har nåværende posisjon maktet, mens den forrige posisjonen fremstår som temmelig ryggløse i sin manglende forståelse av ledelsesprinsipper og organisasjon. Men noe må de jo ha lært!

Jeg tror AP har lært etter valgnederlagene, og aner nå en noe annen tone fra den kanten. Kanskje SV/Dahlen skulle ta rev i seilene og innse at 70% av Haldens velgere ikke støttet den sosialistiske linjen  og at også hans parti havnet på gangen av den grunn.

HA-redaktørens ytringer er riktige. Kanskje den utviklingen vi nå ser i de sosialistiske partiene i Europa gjenspeiles hos Haldens velgere.Det er lett å forstå Dahlens harme over venstresidens situasjon i Halden. Men det er ikke HA’s feil, og han kan ikke laste de øvrige partiene. Det er venstresidens egen skyld at det hele kollapset, og man kan forstå frustrasjonen, men at den skal resultere i så mye sutring og så lite konstruktive signaler, kan bare skyldes eget arbeid i partiene. Posisjonen og dens støttespillere ser frem til en tidlig utgang fra ROBEK og mulighet til å handle friere.

Hva ser Dahlen frem til?

Kommentarer til denne saken