– Kryss i taket, i går var jeg enig med noen fra Venstre

– Iikke lenge etter at de første bilene kom, var de på plass på Torget. Før det ble vognene som ble trukket av hester, plassert der, skriver Bent Skogli.

– Iikke lenge etter at de første bilene kom, var de på plass på Torget. Før det ble vognene som ble trukket av hester, plassert der, skriver Bent Skogli.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDet ble arrangert et åpent møte i går angående to temaer.

Det ene var gitarmonumentet som en del gitarister og musikkfolk vil gi til Halden kommune for å markere Halden som musikkby, og plasseringen av denne.

Det andre temaet var hvorvidt det skal være parkerte biler på torget.

På tema om plassering av gitarmonumentet kom det frem at giverne ønsket denne plassert på Torget. Kunstneren fremhevet at dennes form symboliserte kvinneform, bølger og en gitar. Og giverne mente at plassering på Torget var det rette.

Det var da Inger Olsen fra Venstre mente at plassering på Torget ble feil. Denne burde stå på den store plassen på kulturkvartalet, slik at barna fra kulturskolen kunne ha stor glede av denne. Det var da jeg grep meg i å tenke, med tanke på Trine Skei Grande sine grusomme utspill i Rygge-debatten, at "i alle dager, jeg er enig med noen fra Venstre"!

Det ble også framhevet fra flere at dette monumentet kunne barn klatre på og ha det gøy med. Flott det, men er det mulig da? Er det ikke slik nå at alle slike ting som barn skal leke på, må være spesialutformet, ha en spesiell type sand under osv. for at det ikke skal være mulig for barn å skade seg. Monumentet skal være 180 cm høyt. Hva skjer dersom et barn ramler ned fra denne? Hvem blir ansvarlig? Jeg vet ikke, jeg bare spør.

Men mener helt klart at denne bør plasseres i kulturkvartalet. Den vil bli flottere der enn på Torget.

Så over til bruk av Torget.

Jeg er glad for at det raskt i diskusjonen ble klart at det ikke ble et enten eller. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er dypt uenig med dem som framstiller det som at det ikke er viktig med parkering i nærheten av de som driver handel i området. Historiene om at det ikke er problem å måtte gå i noen hundre meter, er etter min mening feil. Det er ikke slik det er i realiteten. Hvor mange hadde handlet på Kiwi eller Rema på Brødløs dersom man måtte parkere på Hjortsberg skole? Eller på Rema på Risum dersom man skulle parkere på Halden videregående skole avd. Risum?

Bent Skogli ved Halden Taxi.

Bent Skogli ved Halden Taxi.

Det ble hevdet at butikkene i gågata ikke døde fordi det ikke var biler der, men fordi Tista senter åpnet. Dette er for så vidt riktig. Da Tista senter kom, fikk man butikker med parkering rett på utsiden. Det hadde de ikke i gågata. De butikkene som har holdt ut lengst i gågata, er de som ligger oppe ved Bikkjetorget, hvor det er parkering.

Torget ble anlagt i 1850, og det var naturlig nok ikke mange biler der da, og Torget var heller ikke planlagt til biler selvfølgelig. Men ikke lenge etter at de første bilene kom, var de på plass på Torget. Før det ble vognene som ble trukket av hester, plassert der. (Se bilde). Fra en del av vognene ble det drevet torghandel.

Drosjene i Halden hadde holdeplass på torget fra ca. 1915 etter hva jeg har blitt fortalt. Og var der helt til en gang på 1960-tallet da man flyttet til bussholdeplassen. Nå er drosjene tilbake på den opprinnelige plassen og er fornøyde med det, selv om vi ønsker oss et noe bedre opplegg for kunder som venter på taxi (tak, beskyttelse mot dårlig vær).

Jeg har ikke hørt noen som driver handel i området, si at det ville vært flott å få fjernet alle muligheter for parkering på Torget. De som derimot hevder det, har nok aldri drevet med handel noe sted.

For noen år siden var det Nordsiden som levde, der var butikker og restauranter. Så fjernet vi bilene, og Sydsiden ble mer og mer foretrukket mens Nordsiden døde.

Nå blomstrer Sydsiden mens Nordsiden er nesten død. Skal det gjøres noe nå, så må det være tiltak på Nordsiden. La Sydsiden få fortsette som nå. La Torget være slik at det kan benyttes til alle typer arrangement til glede for alle i byen, og kunne brukes til parkering ellers.

På møtet ble det fortalt at plassene hadde 80 % belegg. Ikke bare på dagen, men også på kveldstid. Dette viser med all tydelighet at det er behov for plassene. Så inntil det er kommet gode alternativer, trenger Halden disse plassene. Men selvsagt kan noen plasser sikkert benyttes til uteservering om sommeren.

Altså, ikke enten eller, men både og.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags