Allsang ble kalt «en motor i kulturlivet», men har blitt en bremsekloss

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerI et intervju vi hadde med Willie Nelson (nå 84) i musikkbladet BEAT på 1990-tallet, fortalte Texas-legenden hvordan han fikset å leve med at skattemyndighetene var etter ham for den nette sum av 16,7 millioner dollar.

– Hvis du bare sier det fort nok, så høres det ikke så mye ut!

Willie lo, og til slutt ble han og futen enige, han fikk tilbake cowboy-byen sin og golfbanen utenfor Austin i Texas. Drøye ti år senere sto han på scena på Fredriksten festning.

Jeg ser ikke bort fra at det finnes folk i Halden kommune som har bruk for Willies metode når spørsmålet om hvor mye penger kommunen har brukt på Allsang på Grensen, siden oppstarten i 2007, kommer opp.

Denne summen, 50-60 millioner, skal være konservativt anslått. Den kan være høyere.

PROFIL: Tom Skjeklesæther

Musikkjournalist

Ytterligere ni millioner for de neste tre åra kan lett mumles bort på samme måte.

Halden bruker minst penger per innbygger til kulturformål av samtlige norske kommuner. Det var egentlig dette pinlige faktum som den triste kulturpengedebatten de siste dagene hadde som utgangspunkt.

Per 2018 er det ikke noe vits i å ha idéer til kulturprosjekt i Halden kommune som krever kommunens støtte.

Dette innebærer også det svært problematiske at Halden tildeles lite eller ingenting av fylkeskommunale midler, rett og slett fordi slike midler forutsetter lokal støtte. Vi, haldenserne, subsidierer etter all sannsynlighet fylkeskommunal støtte til prosjekter andre steder i fylket.

Vettug bruk av millionene som hvert år forsvinner ned i Allsang-sluket, kunne ha forandret dette.

Her er noen essensielle poeng knyttet til forslaget om å fortsette å subsidiere den gjennomkommersielle tv-produksjonen til Egmont, Skandinavias største private medieselskap, hentet fra reportasjer i Halden Arbeiderblad og saksdokumenter:

 • Det skal jobbes aktiv med å få med andre offentlige aktører til å betale den lokale regningen.

Kommentar: Det samme ble hevdet for tre år siden. Selvfølgelig kommer heller ikke stat eller fylke denne gangen til å bidra til å produsere et slikt  TV-program fra Fredriksten. Halden Kommune vil nok en gang sitte igjen med hele regninga.

 • Allsang på Grensen skal føre til: A. Bedriftsetableringer i kreativ næring. B. Nye arbeidsplasser C. Flere nye arrangementer.

Kommentar: I årene som har gått siden oppstarten, har satsingen på Allsang på Grensen ikke ført til bedriftsetableringer i kreative næringer eller nye arbeidsplasser. Lista over nye arrangementer teller kun ett (1), «Sommershowet» i Brygga kultursal.

 • Rådmannen forteller at det bare er kommunale avtaler som strekker seg over fire år og oppover, som trenger Fylkesmannens godkjennelse i Robek-kommunen. Avtalene med Allsang på Grensen AS og TV2 er på tre år.

Kommentar: Litt av et heldig sammentreff ,det. 

 • Allsang på Grensen skulle føre til befolkningsvekst ved tilflytting til byen.

Kommentar: Det har ingen rot i virkeligheten. Ordføreren bør kunne dokumentere om slikt skulle ha skjedd. 

 •  Allsang på Grensen skaper betydelige økonomiske ringvirkninger.

Kommentar: Det forblir løse påstander. Beregninger og tall fra undersøkelsene som er gjort, er gjennomgående ikke troverdige. Blant annet påstås antall hotelldøgn som langt overstiger fylkets kapasitet.

 • I 2015 påsto ordfører Thor Edquist at Allsang på Grensen skulle være sitat: «Motoren for Haldens kulturliv og kulturutvikling». 

Kommentar: Det korrekte er at Allsang på Grensen er en bremsekloss for Haldens kulturliv. Så godt som ingen lokale kulturarbeidere er delaktige i virksomheten. Den beslaglegger vesentlige deler av det som måtte finnes av lokale, private sponsormidler, og den båndlegger åpenbart det kommunen måtte evne å riste fram av penger som ikke er øremerket til alt annet.

Til slutt: Lek med tanken på hva virkelig kreative folk kunne ha fått ut av 60+ millioner om pengene hadde vært brukt på original, humoristisk, visuelt slående og historisk informert «haldenreklame».

Laget av for eksempel

 • regissør Øystein Karlsen
 • komikerne Johan Golden og Knut Nærum
 • eventmaker Håkon Ohlgren
 • forfatter Toril Brekke
 • historikerne Sven G. Eliassen & Svein Olav Hansen
 • Det Norske Blåseensemble
 • gitaristene Geir Sundstøl, Freddy Holm & Simen Følstad Nilsen
 • lokal sanger/låtskriver Henning Kvitnes
 • fotografene Jørn Bøhmer Olsen, Stein Johnsen & Raymond Mosken
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags