Solvang er en ruvende spøkelsesbyning

SPØKELSESHUS: Solvang er et av flere spøkelseshus i Tistedal, ifølge Jan-Erik Karlsen.

SPØKELSESHUS: Solvang er et av flere spøkelseshus i Tistedal, ifølge Jan-Erik Karlsen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevNå vet ikke jeg om dette biter lenger i og med at jeg har skrevet om temaet minst tre ganger..?

Saken er jo Tis'dærn og visse bygninger som aldeles ikke ser ut, og som ødelegger helhetsinntrykket av mitt kjære hjemsted.
Ikke vet jeg hvorfor ikke noe er blitt gjort med dette, men jeg har mine mistanker ...

Jeg gjentar hva saken gjelder, ikke sikker på om alle har fått med seg hva som er skrevet før..?

Når man kommer kjørende over Fossebrua og har Spinneriet på venstre hånd, ser man et ruvende spøkelsesbygg rett fram i Skansebakken, Solvang. Jeg vokste opp rett over veien i huset på nedsiden gamle Metodistkirken, så jeg sto ved gjerdet der og lurte veldig på hva som foregikk der.

Det jeg husker var at Asbjørn Pettersen drev med gardiner og senere en annen virksomhet. Hvem kan glemme hans Volkswagen pickup (blå). Jeg vet også at det har vært diverse virksomheter her etter nedleggelsen i 1958. Men tiden har gått, og man får etter hvert innse at det er «nye tider».

Når dette er sagt, så lurer jeg fortsatt på hvorfor ikke det blir fortgang i dette, det løsner murpuss fra veggene, taket svaier, løse murstener ligger på taket mot kirken, dette er ikke forsvarlig på noen måte.

Og kjører man lenger opp i Skansebakken, er det ikke særlig pent der heller ... det vokser hekker som henger ut i veien.

Og så kommer man til et annet spøkelseshus, Uranienborg, som en gang var et praktbygg av dimensjoner, ikke minst all utsmykning, utført av Christian Cypriansen fra Kokkehaugen. Da vi gikk den veien til Asak skole, var det virksomhet i denne forretningen til Olaf Andersen, det var leiligheter i 2. etg, og noen før vi kan huske det, var det O.M Andersens stolthet.

Pr. dags dato er dette et sørgelig syn for øyet. Jeg lurer igjen ... skal det stå slik i framtida?

Rett rundt hjørnet ligger det gamle losjelokalet Hermon som i sin tid ble brukt til mange ulike arrangement. Det var jo Tistedal Totalavholdsforening som eide og drev det, det er ikke så mange år siden ... jeg har selv vært der og sunget og spilt, invitert av Harry Larsen ... vel, det er såkalte «nye tider» her også ... men skal det fortsatt stå slik? Det ser ikke ut, hva med naboer og stedets velforening?

Håper at de som eier disse bygninger, tar tak i dette nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags