Uten Os-prosjektet ... hva da ...?

Os skole: Ordfører Thor Edquist ramser opp hva han mener vil  skje hvis prosjektet Os skole faller. Arkivfoto

Os skole: Ordfører Thor Edquist ramser opp hva han mener vil skje hvis prosjektet Os skole faller. Arkivfoto

Av

Flere av oss politikere var svært skeptiske til å bare skulle gå videre med å rive Os skole, slik rådmannen etter en ekstern utredning foreslo både for å få mer uteplass og en mer fremtidsrettet skole.

DEL

MeningerSom ansvarlige politikere, ba vi derfor administrasjonen om en ekstra runde både med og uten riving av Os. Noen mener fortsatt at hele prosjektet kan gjøres på nytt, for bevaring av Os ser ut å ha blitt viktigere enn det aller meste, også Haldens sentrumsutvikling og byens barn og unge. Men så enkelt er det ikke.

For, hvis motstanderne av byutviklingsprosjektet lykkes med å stanse Os nå.....ja, hva da ?

  1. Avtalen med fylket om å leie 40% av idrettsarenaen i sentrum faller. Neste gang vi vil forsøke å få til en idrettsarena ved kun å betale 60% av kostnaden selv, må vi forhandle med et nytt Viken som fra første dag må spare penger. Mye penger. Ja, fylket kan bygge hall på Porsnes, men kommunen kan ikke nyttiggjøre seg den i skoleøyemed, og da blir det en hall for VGS og ingen arena. Og jeg håper de fleste forstår at vi ikke har råd til å bygge en arena for VGS på Porsnes for så også å bygge nye haller ved sentrumsskolene. Vi må bygge et anlegg for våre skoler, ikke for fylkets.
  2. Forsker Jo Ese på Høyskolen kalte prosjektet med en ny storskole med idrettsanlegg midt i sentrum for genialt og nødvendig for å skape en attraktiv by, like muligheter for alle og unngå segregering. Dette faller selvfølgelig hvis prosjektet ikke blir gjennomført.
  3. Halden Topphåndball vil ikke få fornyet lisens hvis Håndballforbundet ikke ser fremgang i prosjektet på Os, som vi har måtte vise til hvert år i mange år nå. Uten lisens må klubben mest sannsynlig legges ned.
  4. De 400 barna som venter på plass i Turnforeningen vil måtte vente i mange, mange år til før de kan få begynne i klubben. Og samarbeidet med skolen som Turnforeningen skisserte faller.
  5. Det store møtestedet som den nye skolen er tenkt å skape, og de aktivitetene en moderne og åpen storskole med arena med int. mål vil skape, som internasjonale kamper, utstillinger, ungdomsaktiviteter, lan-party, konserter, ja, You name it, vil utebli. Og Halden sentrum, bydelen med de aller største levekårsutfordringene i byen vår, vil i overskuelig fremtid ikke være attraktiv å flytte til.

  6. Den nye storskolen som motor og hjertet i «Områdeløft nord», omflanket av nytt kommunesenter i Storsenteret med bl. a. nytt bibliotek, nytt museum i Fayegården, nyopprustet bypark og mulig basseng vil utebli.

  7. Prosjektet er den største satsningen i Haldens historie for å gjøre sentrum attraktivt. Uten Os-prosjektet vil antagelig antall innbyggere fortsette å falle i Halden.
  8. Barn og unge og lærere må i overskuelig fremtid innfinne seg med de meget slitte og lite innbydende lokalitetene vi har i sentrum i dag.

Alle er glade i Os. Det er derfor byens største byutviklingsprosjekt skal bygges akkurat der.

Toget for å få oppfylt de punktene jeg har ramset opp går nå. Og jeg tror jeg kan love at det er svært lenge til neste avgang.

Derfor spør jeg alle som arbeider mot Os-prosjektet:

Trumfer den gamle bygningskroppen alle de punktene jeg har ramset opp og er den verdt summen av alt vi vil miste ?

Thor Edquist, ordfører i Halden kommune

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags