Kjære haldensere

Av
DEL

MeningerHvis man tror på tegn så må det i dag være nettopp et tegn om at Norske Skog nå går en skyfri fremtid i møte. For med det samme statsrådene Torbjørn Røe Isachsen og Ola Elvestuen kom ut av bilen ved hovedinngangen til Norske Skog, så tittet solen frem og en skyfri himmel åpnet seg over oss.

Så er det da også en gledens dag, etter at hva jeg vil kalle en god gammeldags maraton nå endelig er ferdig. For dette er en sak jeg, og andre, har brukt mye tid på, og jeg har nok ikke tall på hvor mange ganger denne saken har vært tema i separate møter med statssekretærer, statsråder, statsminister, på landsmøter og andre naturlige treffpunkt.

Takk til alle som har bidratt. Denne saken viser at kontakten mellom bedrift, lokalpolitikere og østfoldbenk opp til storting og regjering har vært helt avgjørende for å få den i havn.

At Saugbrugs nå ikke lenger får avkortning i sin CO2-kompensasjon betyr at de endelig har fått like konkurransevilkår med sin søsterbedrift på Skogn, og enda mye viktigere, med sine konkurrenter i Europa. Bedriften får nå utbetalinger på ca 31 mill i 2019, ca 82,5 mill i 2020 og estimert 120 mill i 2021. Det betyr at når kommersialisering av de nye produktene som bedriften har forsket frem av trefiber starter, så har Haldens mulighet til å få denne produksjonen lagt hit økt betraktelig. For eierne vil, naturlig nok, legge ny produksjon der det er mest lønnsomt.

Noen politikere mener at fordeling er det viktigste, andre mener at det er det kommunens interne fagforeningsarbeide som er, og ja, alt er viktig, men jeg har sagt før og gjentar gjerne igjen at jeg mener at å arbeide for næringslivet i byen er den antagelig viktigste oppgaven vi kan prioritere, da det er nettopp næringslivet vi lever av alle sammen.

Arbeidet med næringslivet gir resultater. Selv om Halden har blant Norges aller laveste skatteinntekter fra egne borgere, så har skatteinntekten økt fra 76,5 % av landsgjennomsnittet i 2012 til 79,5 % i 2018. (før utjevning)Denne utviklingen håper jeg vi skal få til å fortsette, for det er inntektsgrunnlaget vårt som bestemmer hvilke tilbud vi kan gi våre innbyggere. Men da må det skapes aktivitet slik at flere kommer i jobb.

At en av tre viktige saker som har tatt mye tid og energi er løst, er svært gledelig. Da kan i hvert fall jeg bruke mer tid på de andre to store sakene som er svært viktig for Halden, og det er å få Staten med på å ikke bare dekommisjonere atomreaktoren, men videreutvikle det fantastiske og verdensledende miljøet vi har på IFE og det er terskelsaken i Ringdalsfjorden, som vi har fått løftet opp på bordet igjen. Det er en meget viktig sak først og fremst for Nexans fremtidige utvikling men også for Norske Skog og en sak jeg håper jeg skal få tillit til å ro i havn i neste periode.

Så i dag er det en virkelig gledens dag i Halden. For alle fremtidige investeringer som blir gjort på Norske Skog Saugbrugs betyr også utrolig mye for det øvrige næringslivet i Halden og dermed også for byens sysselsetting og skatteinntekter.Og går det bra, ja, så øker våre inntekter og vi kan gi innbyggerne enda bedre tjenester i fremtiden.

Fortsatt god sommer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags