Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg håper haldenserne merker seg at Ap ser ut til å ha lært svært lite av det som har skjedd

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til Helge Bangsmoen.

I 7-syv- år nå, har posisjonen og jeg, nesten daglig, blitt kritisert av Ap i Halden for måten vi har ryddet opp etter deres «hjemmealene-fest». En fest jeg ikke behøver å nevne resultatet av, da det er godt kjent langt utover byens grenser.

De første 4-5 årene ble det klaget på at vi ryddet for sakte! Omstillingen tok for lang tid og vi ville ikke klare å snu skuta med den «kursen» vi hadde valgt.

De siste par årene har det blitt klaget på at vi rydder for raskt. Det bør gå saktere !

Det blir litt som når man hører noen rope «ulv, ulv» mange nok ganger, ja, så vet man følgene av det.

Mens Ap har holdt på med sin svartmaling av jobben som gjøres i Halden, har vi gjort det vi lovte i valget i 2015, og det var å holde stø kurs. Stø kurs for å komme ut av Robek og stø kurs med å omstille Halden til å bli en moderne, fremtidsrettet og økonomisk sunn kommune.

Og mens AP har klaget på det meste har kommunal- og moderniseringsministeren vært i Halden to ganger ens ærend for å gi blomster og gratulere med gode resultater. Det er ikke mange kommuner som får oppleve det.

2018 er det tøffeste året i vår forpliktende avtale med kommunal-departementet,  da vi i år skal drifte kommunen enda 10 millioner billigere enn i fjor.

I fjor betalte vi ned 35 millioner, som kommer av overskudd på drift, men som er øremerket til inndekning av underskuddet vi overtok.

En sum som i år har vokst til 45 millioner. Det meste i livet er logikk. Også det at jo mer man har spart inn på drift,  jo tøffere blir det å spare inn enda litt til. Slik som vi skal i år.

Rådmannen rapporterer etter årets 4 første måneder en prognose på – 4 mill på årsbasis. Det vil si at hvis det tallet blir resultatet, så er overskuddet på drift allikevel hele 41 millioner og vi drifter 6 millioner billigere enn i fjor. Men vi vil dermed «bare» klare å nedbetale 41 millioner av underskuddet. Ikke 45 som vår avtale tilsier.

Jeg håper haldenserne merker seg at Ap ser ut til å ha lært svært lite av det som har skjedd, og ikke minst følgende:

1.AP vil øke bruken av penger allerede før vi har egne midler til å betale våre regninger med! For vi drar fortsatt «kredittkortet» og bruker vår kassakreditt når lønninger og andre utgifter skal betales.

2.Og at hvis vi hadde fulgt Aps ønske om å øke budsjettene allerede i år, ja, så er det igjen ren logikk at i og med at vi sliter med å klare 45 millioner i nedbetaling i år, ja, så ville enhver økning av budsjettet ha fremkommet som ekstra underskudd i prognosen nå.

Som jeg har skrevet flere ganger før, så haster det med å komme ut av Robek. Dersom vi faktisk klarer å komme ut neste år, hele fire år før den opprinnelige tiden, ja så slipper vi å måtte kutte ytterligere 20 millioner på driften for å klare økte avdrag på lån fra 2020.

Det blir mer og mer tydelig at det Halden behøver i mange år til er fortsatt stø kurs! Stø kurs til å kunne bygge opp fond, kunne betale våre regninger med egne penger og ha noe egenkapital til fremtidige investeringer. Nå låner vi alt.

Så får neste valg vise om haldenserne vil ha fortsatt stø kurs eller om de vil at vi skal gå tilbake til en kurs hvor man øker utgiftene selv om man vet at man ikke har penger til å betale de med.

Til slutt vil jeg nevne at Bangsmoen faktisk var tilstede i Sarpsborg Rådhus da departementsråd Eivind Dahle la frem kommune-proposisjonen for to uker siden.

De fleste tilstedeværende oppfattet og tok inn over seg de alvorlige økonomiske utfordringene kommune-Norge står overfor i årene som kommer.

Det er svært synd at Bangsmoen og Ap i Halden faktisk ikke har gjort det samme.

Les også

Nu går alt så meget verre, Thor!

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.