De unges kamp: – Det er lov å ta feil valg og noen ganger drite seg ut, men lær av det

MAS OG PRESS: – Tenke seg å skulle gjøre sitt beste hele tiden, over alt, samme hva du gjør. Jeg får det ikke til, skriver Sylvia Cathrine Aasengen Jensen.

MAS OG PRESS: – Tenke seg å skulle gjøre sitt beste hele tiden, over alt, samme hva du gjør. Jeg får det ikke til, skriver Sylvia Cathrine Aasengen Jensen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORDFremtiden eies ikke av sinte voksne, men av kloke ungdommer. Vi har en gjeng med flott ungdom rundt oss. Aldri før har vi hatt en ungdomskultur som har vært bedre tilpasset på mange arenaer. Ungdommen er mer lovlydige, ruser seg mindre, er mer hjemme og liker til og med foreldrene sine bedre enn de forrige generasjoner.

Men – og det er dessverre et stort men her. Undersøkelse etter undersøkelse forteller oss om en annen virkelighet. Hvor stadig flere unge, særlig jenter, er deppa, fylt av angst, kjenner seg ensomme og føler seg mislykket. Dette fordi mange opplever et så stort press på det å mestre på forskjellige plan.

Det er vanskelig å befinne seg i en situasjon hvor du opplever at noen mennesker har forventninger til deg som du verken klarer eller ønsker å innfri. Skolen, klassen, familien, vennegjengen og sosiale medier er alle arenaer som kanskje har ulike uskrevne regler, og alle med ulike forventninger til hvordan du skal oppføre deg eller være. Jeg selv har det med å proppe tenåringene her hjemme med hvor heldig de er som har så uendelig mange valgmuligheter med livet og framtida. Var ikke sånn i min ungdom. Hvor gammel er jeg liksom?

Jeg gnåler og gnåler om at de kan bli det de vil om de bare gjør sitt beste. «Du må alltid gjøre ditt beste! Jeg krever ikke mer av deg»sier jeg. Hva er det jeg egentlig driver med? Tenke seg å skulle gjøre sitt beste hele tiden, over alt, samme hva du gjør (jeg får det ikke til).

PROFIL: Sylvia Cathrine Aasengen Jensen

Og attpåtil bli stilt til personlig ansvar om man forspilte muligheten til å benytte seg av all verdens sjanser, fordi man kanskje var litt sliten, litt trassig, rett og slett en ungdom som innerst inne ønsket å «chille» litt og ha det moro, drite seg ut, opponere og finne ut av livet i sitt eget tempo og med sine egne forutsetninger.

Smil og vær glad, du kan bli akkurat hva du vil i dag! Det er der positiv psykologi feiler. Vi kan ikke være positive hele tiden, det passer bare for psykopater og døde mennesker.

Nei, det skal ikke være lett å vokse opp har jeg skjønt. Jeg prøver å lære ungene at det er lov å være sårbare og vis det gjerne. Det er lov å ta feil valg og noen ganger drite seg ut, men lær av det. Alt dette er en del av livet, men reis deg igjen. Sett deg et mål, for det er ikke lov å gi opp. Vi har forskjellige forutsetninger alle og enhver, men det finnes en vei til målet, men man må ville det selv. Ingen går den veien for deg. .

Jeg hadde en samtale med en ung herremann, og den gikk slik: «Jeg er kanskje snart voksen, men jeg er ennå et barn. Jeg trenger fortsatt forståelse for at jeg dummer meg ut til tider, det skjer og vil skje igjen og igjen. Men jeg er på vei!».

Noe å tenke på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags