Svømmehallen bør ikke plasseres i sentrum!

Slik ser SG Arkitekter for seg hvordan den nye svømmehallen kan bli ved St. Joseph i Halden sentrum.

Slik ser SG Arkitekter for seg hvordan den nye svømmehallen kan bli ved St. Joseph i Halden sentrum. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Innsendt Gode krefter i Halden arbeider for at byen skal få en ny og moderne svømmehall. Halden svømmeklubb og arkitekt Patrik Bergman i SG Arkitekter har nedlagt et stort arbeid i saken og har presentert et forslag til utforming av svømmehallen. Kommunestyret har vedtatt å planlegge med sikte på å bygge svømmehallen i St. Joseph-kvartalet.

Det er betimelig å spørre: Er valget av lokalisering av svømmehallen et feilgrep? Det er særlig tre momenter som må vurderes:

* Adkomst og parkering

* Arealets størrelse

* Konsekvenser for bymiljøet

Trafikkproblemene i Halden sentrum er allerede store. Hvordan vil situasjonen bli med en svømmehall med de dimensjoner og det forventede besøkstall som man nå har presentert? På orienteringsmøtet i Halden storsenter 19. juni berørte formannen i Halden svømmeklubb spørsmålet om parkeringsplasser: Disse vil besøkende måtte finne rundt i byen, i allerede eksisterende parkeringsområder. Det har vært hevdet at man vil kunne bygge parkeringshus under svømmehallen. Dette vil imidlertid medføre store kostnader og vil neppe fullt ut kunne fylle behovet for parkering under store arrangementer i det planlagte anlegget.

Jeg tror man må se i øynene at det arealet som er tilgjengelig i St. Joseph-kvartalet, kort og godt er for lite. En ny svømmehall er et bygg for fremtiden. Kanskje vil man om noen år ha behov for – og økonomi til – å bygge et utendørs svømmebasseng i Halden. Dette bør i så fall ligge i tilknytning til en ny svømmehall. Slike ekspansjonsmuligheter vil ikke foreligge i St. Joseph-kvartalet.

Arkitekttegningene viser et ruvende bygg som vil ha store miljømessige konsekvenser for Halden sentrum. På orienteringsmøtet ble det opplyst at svømmehallens inngangsparti vil ligge svært nær St. Peter kirkes nordvestre hjørne. St. Peter (den katolske kirken) er et praktbygg, tegnet av den kjente nederlandske arkitekten P. J. H. Cuypers, som har tegnet store monumentalbygg i Europa, blant annet Riksmuseet og Sentralbanestasjonen i Amsterdam. Hvordan blir det om denne flotte 1800-tallskirken får et ruvende moderne bygg like ved siden av seg? Det har vært gjort mange tabber i Halden når det gjelder byplanlegging, også når det gjelder en annen perle av et kirkebygg - Immanuelskirken. I min barndom var det god sikt til kirken fra nordsiden av Tista. I dag er sikten hindret av bygninger som langt fra er en forskjønnelse av Halden sentrum.

Det må være lov å spørre: Er man i ferd med å begå en ny bommert når det gjelder byplanlegging i Halden sentrum?

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags