Da jeg leste fredagens papirutgave av HA, fikk jeg et lettere anfall.

Denne Thomas Lilleby har tydeligvis sett lyset - eller rettere sagt funnet det så oppsiktsvekkende at Hovedutvalg for kultur har snudd på rådmannens forslag til utdeling av kommunale kulturmidler at han har gjort Venstre til en stor syndebukk. Og ikke minst Venstres nettverk.

Selvfølgelig er det stas for et lite parti å fange interessen, men måten Lilleby har angrepet saken på, er mildest talt usmakelig - og lite verdig en utdannet journalist. Selvfølgelig har et hvert hovedutvalg anledning til å snu på rådmannens forslag. Slik har det alltid vært. Også i den tid sosialistene regjerte.

 

Når Lilleby så drar to Ap-herrer til vitneboksen, så får han rimeligvis de svar han eller avisen ønsker seg. Og det vet han. Sigmundstad og Due er flitttig sitert når journalistene trenger det. «Tildelingene reiser spørsmål», sier de to herrene, «når man tar fra noen og gir til andre».

Jo, selvfølgelig KAN den det. Enhver politikeravgjørelse KAN gjøre det. Sånn har det vært under sosialistenes styretid også. Det er bare at det nå er feid under teppet og glemt. Så lenge det finnes begrensede midler til kulturformål, må det bli slik - med mindre man alltid bare gir en flat sum til alle som har kvalifiserte ansøkninger.

Og merk! En politikeravgjørelse er ikke det samme som en politisk avgjørelse! Politikere kan faktisk også ta avgjørelser etter kvalitet og ikke bare etter «trynefaktor». Også den siden av saken har tydeligvis Lilleby glemt?

PROFIL: Sverre Stang

Gjesteskribent

 

Det som herr Lilleby også ser helt bort fra, er følgende: Kanskje både Dina Billington og Monne Stang Møller er to svært dyktige søkere, verdt de midler de har fått? Han setter jo deres dyktighet i tvil. Ikke pent gjort, Lilleby. Og det er grovt! At Lilleby nå reiser tvil med midlene til disse to, er egentlig det mest alvorlige ved saken. Hvilken kunstnerisk ballast har han til å betvile deres berettigelse til kulturmidler? Har han oversett den siden av saken?

Enn videre: Mener Lilleby og Ap-gutta at jeg som Venstre-mann, bare kan få kulturmidler når sosialistene regjerer? Eller vil en henvendelse fra et prosjekt jeg er med i, uansett være litt mistenkelig fordi jeg er i Venstre? Og så linjen gjennom Venstre, da. Stakkars Lilleby! Jeg er nyvalgt styremedlem av Halden Venstre, og jeg har stått på Venstres liste. Og jeg håper jeg skal kunne gjøre det igjen.

Men hva har det med saken å gjøre? Ikke visste jeg at Dina hadde søkt og langt mindre min slektning Monne. Jeg er syvende vara til Hovedutvalg for helse, og det er en helt annen retning enn Hovedutvalg for kultur. Jeg har ikke tid til å bry meg med andre utvalgssaker per dags dato. Og det ville knapt være riktig å tro at jeg har anledning til å drive lobbyvirksomhet for de to kulturdamene. Jeg har nok med mitt aktive yrkesliv - og de foreninger jeg i øyeblikket prioriterer. Dessuten: Det aner meg at de to damene har ben nok i nesa til selv å fighte for de prosjekter de har på gang.

Nå jobber nok herr Lilleby færre timer i uken enn hva jeg gjør. Og jeg aner ikke hva han bruker sin fritid til. Kanskje han kjenner noen av dem som ikke fikk? Har du fått telefoner fra dem, Lilleby? Og når Lilleby trekker frem Siv Stangs rolle i Venstre, er jo den forsåvidt av hyggelig karakter. Ja, hun har stått langt nede på en Venstre-liste, men  jeg er redd hun ikke befinner seg i Venstre per dags dato. Kan du kanskje gjøre noe med det, Lilleby? Men kanskje Siv vet hvem Dina er? Du bør sjekke. Du kan sikkeret lage en troverdig story ut av det?

Les også

Jeg en politiker i vår lille by, HA?

 

I denne tid av behov for mistenkeliggjøring, vil jeg gjerne få fylle på litt! Skulle hyldesten av Henning Kvitnes (hele forsiden av HA) fredag ha noe å gjøre med at hans bror Øivind er ansatt som redaktør i HA? Er linjene fra Henning så sterkere til HA at han får gratis reklame? Er det slik du tenker, Lilleby?