Gå til sidens hovedinnhold

Debatten om byens signalbygg: – Når Sigmundstad er mild

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arve Sigmundstad svarer med mildhet i røsten når jeg spør ham og andre politikere om hva de tenker å gjøre med Haldens signalbygg. Rimeligvis er det tilsiktet - og det er bra. Enda bedre er det når debatten kan foregå i HA - og med befolkningens øyne festet på det som skrives. 

Les Sigmundstads svar på Sverre Stangs første innlegg!

Jeg ser hos Sigmundstad en nyvunnen vilje til å ta vare på viktige bygninger i Halden. Det synet manglet han helt når det gjaldt Pikeskolen/Os skole. Jeg skulle ønske han omfattet den særpregete Os-bygningen med den samme «kjærlighet» og omtanke - som han nå omgir Aladdin, Gutteskolen/biblioteket og Rødsberg ungdomsskole med. 

Aller helst burde alle de tre gamle skolebygningene vært fredet. Punktum finale. Dette er viktige skolehistoriske bygninger - også arkitektonisk. De ruver i bybildet, noe de er ment å gjøre. 

 

PROFIL: Sverre Stang

Gjesteskribent

 

Det er ingen umulighet å omgjøre Gutteskolen til boligformål, men jeg forsto aldri hvorfor bygningen ikke kunne fortsette som skole? 

Den Høyere Offentlige Allmenskole (Rødsberg, journ. anm.)er en praktfull bygning. Både den og dens rektorbolig har et tydelig «kroppsspråk». Og for generasjoner av haldensere har den betydd mye. Uten videre kan man nok si at Rødsberg var byens viktigste læresete. Her florerte miljøet, inklusiv Brageteateret og gymnassamfunnet Brage. Skolen hadde glimrende lærere. Et viktig moment i dagens debatt er hva skolens lærere av idag synes om skolen - og mener det er galskap å bruke skolen til annet enn skole. Den funker!

 

Les også

Lærere i Fritt ord: – Lenge leve Rødsberg!

 

Så til innflytterne og debatten om Haldens identitet. Jeg har aldri skrevet eller sagt at innflytterne ikke har evne til å se byens storhet eller historiske fortrinn. Det ville være urimelig. Men når såpass mange av innflytterne ønsker å rive signalbygg og erstatte dem med konturløse betongfirkanter, så skjønner jeg imellom at det er viktig å minne dere om vår nære historie og Haldens særpreg. 

Det er jo ikke bare snakk om å rive enkelte hus, men om å rive deler av en kultur. Og hvorfor er mange haldensere engstelige over hva byens politikere finner på? Jo, fordi vi husker at sjøbodene skulle vært revet. Fordi vi husker at det skulle vært parkeringsplass der Fredrikshalds Teater står. Norges eldste barokkteater skulle vært parkeringsplass! 

 

Les også

Statssekretær om nasjonalt teatermuseum: – Spennende tanker

 

Vi har også sett byplanlegging i praksis i Halden - med to handelssentre, Tista og storsenteret. Halve Nordsiden og gågaten ligger med brukket rygg. Knapt noen politiker tar på seg ansvaret for det. Hvordan vil dere skape nytt liv i gågaten? Har dere ideer? Ikke rug på dem, men kom med dem mens det fortsatt er liv! 

Man må ikke ha bodd lenge i Halden for å bli glad i byen. Jeg er heldig som ble født på St. Josef, et sted der nonnene ikke brukte klokke, men hadde et kall. Etter 30 hyperaktive år i Oslo lengtet jeg hjem. Hovedstaden fikk sine umenneskelige bomaskiner - ikke gode bomiljøer. 

Jeg gleder meg til å gå på jobben seks dager i uken, men jeg vil nødig se min historie bli revet av folk som ikke ser annet enn penger og betong som Haldens verdi. Utbyggerne i Halden har beklageligvis for stor makt.

 

Les også

Politikerne valgte den «umulige» løsningen på Os

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.