Halden Arbeiderblad som nett-troll?

SKAPER DEBATT: Prosjektet til Trond Østby skaper debatt i Halden. Trond Enger mener det er trist når HA på lederplass kaller engasjement for føleri.

SKAPER DEBATT: Prosjektet til Trond Østby skaper debatt i Halden. Trond Enger mener det er trist når HA på lederplass kaller engasjement for føleri. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDet er ikke enkelt å diskutere en kontroversiell sak uten å tråkke noen på tærne. Det er mange hersketeknikker som brukes i slike sammenhenger. Beskylde motparten for noe han/hun ikke har sagt eller ment, at meninger må være bygd på «fakta», at motparten driver med «føleri». Rekken kan være lang. Og noen av fellene går jeg vel i selv også!

Nett-troll

I to innlegg den siste tida har to av Halden Arbeiderblads redaktører gått ut mot «føleri» i omtaler av utbyggingsprosjekter i Halden. Toppen(?) ble nådd med Morten Ulekleiv Signert-artikkel mandag 4. desember. I denne artikkelen karakteriseres motstanderne ikke bare med føleri, men også med at man latterliggjør og sjikanerer på Facebook. Vi vet at det er mange som ikke kan legge bånd på seg på Facebook. I «stridens hete» kan det nok falle både ukvemsord og usanne beskyldninger. Så alle dere som vil bevare byen – bytt føleri med fakta for det er det Ulekleiv gjør!? Jeg ser at Ulekleiv beklager noen av karakteristikkene sine på nettopp Facebook, men burde ikke det komme i en Signert-artikkel?

Føleri og følelser

Er det virkelig slik at alle andre i disse sakene driver med «føleri», men ikke redaktørene i Halden Arbeiderblad? Nett-trollene dukker opp i ulike forkledninger. Og er det forresten ulovlig å ha følelser knyttet til bevaring av byen? Mennesker skal bo i denne byen, og den skaper mye følelser hos innbyggerne. De er glade i byen sin, den gamle bebyggelsen med den rike og spennende historien. Og byens arkitektur og historie er så mye mer en Garben, Gedde og Grosch! De fleste av byens hus kan ikke vise til noen berømt arkitekt. Men å ha følelser for byen det er fullt ut legalt.

Moss er ikke Halden

Så til eksemplene som Ulekleiv viser til – av alle ting fra Moss. Håper og tror at de fleste er enig med meg at Moss ikke er noen målestokk for Halden når det gjelder bybevaring eller for den saks skyld utbyggingsprosjekter. Det gamle Moss er i stor grad for lengst ødelagt, men de skal ha at de har noen fine områder med funkisbebyggelse. Den gamle byen er revet opp, og noen monstrøse bygninger stenger delvis for store deler av bykjernen. Og de områdene som vises på Ulekleivs illustrasjon, er de gamle industriområdene etter Peterson kjent for «den gode gamle Mosselukta». Moss har ingen Fredriksten festning eller Immanuels kirke som ligger i veien. Og det er lenge siden en av Moss’ perler, Konvensjonsgården og arbeiderboligene i Verksgata, var synlige fra f.eks. fjorden.

Haldens kvaliteter

Nei, la Halden få lov til å utvikle seg på sin måte med alle de kvaliteter det innebærer. Og vi skal gjerne applaudere utbyggere som spiller på lag med byens hus og som forstår følelsene til befolkningen. Men vi vil ikke avfeies med «følerier» ei heller at man ikke kvalifiserer for Trond Østbys fakta. For det er verken Halden Arbeiderblad eller utbyggerne som bestemmer hva som er fakta i slike saker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags