Hvor nyttige er de nye strømmålerne?

Må skifte: Innen utgangen av 2018 skal alle norske hjem få installert ny digital strømmåler. Nå er utskiftingen i full gang i Halden. Illustrasjonsfoto: ARKIV

Må skifte: Innen utgangen av 2018 skal alle norske hjem få installert ny digital strømmåler. Nå er utskiftingen i full gang i Halden. Illustrasjonsfoto: ARKIV

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

FRITT ORD Etter at jeg fikk mer informasjon om hvordan de nye målerne fungerer, har jeg oppdaget at de kanskje ikke er så nyttige likevel. Noen fordeler blir det, men også funksjoner som mangler, og som jeg trodde var inkludert. La oss se på hva den kan og ikke kan: 1. Vi slipper å avlese selv. Størst fordel for nettleverandøren. 2. Måleren kan ikke vise når strømmen er billig. Den er altså ikke mer nyttig enn den gamle. 3: Den kan vise deg i ettertid hva du har brukt av strøm. 4: Den kan vise deg målerstand ved midnatt alle tidligere dager. 5: Den kan vise deg målerstand ved en bestemt dato og tidspunkt. 6: Den kan enkelt slå av all strøm i huset. 7. Slår du av hovedsikringen slutter måleren å kommunisere med leverandøren. (De ber tynt om at du ikke gjør det!)

Hvor mye av dette er nyttig? Jeg var enfoldig nok til å tro at måleren kunne fortelle meg når det var gunstig å bruke strøm, men det kan den ikke. Det må vi finne ut av selv, som nå. Og hvorfor er det nyttig for meg å vite hva måleren viste akkurat den dagen og det tidspunktet?

Så forteller nettleverandøren at vi kan opprette et HAN-nett i huset, da kan vi følge bedre med. Et HAN-grensesnitt med OBIS-koder. Hallo! På PC, mobil eller lesebrett! Så enkelt det da blir!

Jeg har levd en stund og tenkt over hvor enorm utvikling det har vært i de årene. Men har alt vært udelt positivt?

Nå har jeg også spurt Hafslund om hvilke garantier vi har for at de ikke blir fristet til å selge videre alle de data de samler inn fra oss med den nye måleren. Selv Facebook lot seg jo friste til det.

Kan tenkes at jeg ikke har fått med meg alle fordelene, men da får jeg sikkert høre det fra Hafslund.

Med hensyn til strålingsfare kan vi ta det med knusende ro, mobiltelefonene og bredbåndsmodemene vi har bør vi heller tenke på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken