– Vi Gimle-gubber ønsker fortsatt alle velkommen til skogs

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Gimle IF og hogsten i Venåsmarka

Store forandringer er på gang i skogsområdet mellom Ulvås og Ekelimoen. Dette er nærområdet for flere tusen mennesker fra Næridsrød i øst til Stenerød i vest.

Det er naturlig at det kommer negative reaksjoner på så store inngrep i naturen like utenfor stuedøra, spesielt nå midt under anleggsarbeidet. Men i Gimle IF, nærklubben i området, kaster vi oss ikke inn i dette klagekoret.

Området har alltid vært en del av Gimle IFs aktivitetsområde. Her har vi i alle år hatt orienteringskart og skiløyper, vi har trent og arrangert o-løp og skirenn. Og med utstrakt dugnad har vi lagt til rette for allmennheten ved å merke og holde stier og løyper åpne.

Dette har vi kunnet gjøre med en meget stor grad av velvilje fra grunneiere i marka. Vi har aldri fått en eneste negativ henvendelse til noe av det vi har foretatt oss. Til glede for alle i Gimle IF, til glede for allmennheten.

De senere årene har vi opplevd at hovedløypene fra Ulvås, Stenerød og Tosterødtjernet oppover mot Ekelimoen har blitt ødelagt av store nedbørsmengder.

 Vi fikk nå og da rapporter om at folk hadde ramlet og brukket armer og bein på glatta vinterstid. Å kjøre skispor var ikke lenger mulig når det av og til kom snø. Og turgåere nærmest balanserte på steiner i deler av turløypene sommerstid.

Derfor planla vi i Gimle IF en redningsaksjon for denne delen av turløypenettet sist vinter. Det var jo tross alt ”våre” løyper, i ”vårt” nærområde. Vi fikk da vite at deler av området skulle avvirkes denne høsten, og vi har ventet med utbedringene. Nå er altså hogsten i gang.

Det kan se kaotisk ut med et sånt stort inngrep i nærområdet. Men oppe på Venåshytta går nå en gjeng gamle gubber og sparker i grusen. Vi venter bare på at arbeidet med hogst og opprydding skal bli sluttført.

Da skal turveiene som er berørt gruses opp og bringes fram i dagen igjen. Det vil koste penger, masse penger, og vi er avhengige av økonomisk hjelp. Sparebankstiftelsen Halden bevilget tidligere i høst 250.000 kroner, og fremkalte noen fuktige øyne i gubbegjengen.

Vi venter også svar i desember på søknader fra to andre stiftelser. I tillegg vurderer vi å søke spillemidler til formålet.

Dersom vi får den støtten vi har søkt om, vil turløypene fra Ulvås, Stenerød og Tosterødtjernet og oppover til Ekelimoen få en skikkelig oppgradering, og sikkert noen hvilebenker på strategiske steder også.

Skogen er en fornybar ressurs. De som forvalter naturen, skogeierne, fortjener respekt for den oppgaven de har tatt på seg. Det er alltid en fornuftig grunn til at skogen en dag må vike for utviklingen, også i bynære områder.

Og selv om den er vakker når den står der urørt, har vi i Gimle IF alltid vært bevisst at vi bare har hatt den til låns.

 Mens det har virket som om oppmerkede stier i uberørt skog nærmest har vært en selvfølge for det turgående publikum, har vi i Gimle IF alltid levd med vissheten om at denne dagen ville komme. Nå er vi innhentet av tiden, og vi velger å se positivt på det.

Samtidig er vi klare til å gjøre vår del av jobben for at folk fortsatt skal få en positiv naturopplevelse i området, i vårt nærområde, i inngangen til marka.

Denne opplevelsen kan turgåere velge å få ved å bruke løypene i marka, og se hvordan naturen endrer karakter når et område blir liggende nakent. Lengst nord, like før Ekelimoen, kan alle også se den nye utsikten så langt øyet rekker sørover og langt inn i Sverige.

Om noen få år vil turfolket også få se den første løvskogen vokse opp i hogstflaten. Og litt lenger fram i tid, når løvet er ryddet av veien, vil nyplantingen etter hogsten føre til en ung og gryende granskog som om en generasjon eller to igjen vil dominere området.

For noen år siden ble deler av Venåsen hugget flat. Dype spor i bakken, og grener og bar gjorde området uframkommelig. Men humøret blant gubbene i Gimle IF ble fort bedre ved å akseptere at verden er i stadig endring, og så også skogen.

Med tiden gjorde naturen sjøl jobben. I dag er det ingen som kan se at det bare for noen få år siden var et stort hogstfelt like utenfor stuedøra til Venåshytta.

Dersom værforholdene tillater det, vil vi gubbene i Gimle IF, i samarbeid med positive grunneiere, bidra til at de aktuelle turløypene vil være restaurert når det går mot en ny vår.

Og når det etter hvert grønnes i skog og mark, og når syklusen har kommet i gang for alvor der trærne nå er borte, vil alle som benytter området i årene som kommer kunne følge med på den spennende virkningen av naturens egen medisin. Og endringene kommer fortere enn mange tror.

Vi Gimle-gubber ønsker fortsatt alle velkommen til skogs.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags