Jeg viser til artikkelen «Vil selge det gamle biblioteket» i fredagens utgave av HA hvor Rådmannen foreslår å selge den gamle Gutteskolen, som ble bygget i 1881, og hvor Halden bibliotek flyttet inn i 1985.

Rådmannen ønsker å dele opp eiendommen i to eller flere matrikkelenheter før salget for å unngå privatisering av plassen i forkant av dagens bibliotek. Det viser god vilje, tross alt! Det er bra. Politikerne møtes til dyst den 3.oktober blant annet for å diskutere et eventuelt salg av dagens bibliotek.

Jeg har notert meg at Jens Bakke, som er en klok mann, uttalte følgende til HA i samme anledning: «Den gamle Gutteskolen er en kulturhistorisk verdifull bygning, som uansett må bevares». DET er et godt poeng. Vi snakker mao. ikke om å rive bygningen (det går det vel også an å sette klausuler for ved et eventuelt salg), og det er heller ikke snakk om å legge ned/selge Halden bibliotek. Det er nok et viktig poeng for meg i forhold til hva jeg tenker og mener mht. salg av bygningsmassen som blant annet rommer dagens bibliotek.

Men mht. Kulturkvartalet så har det etter mitt skjønn aldri helt fungert etter intensjonene = det var ment å skulle være et myldrende og samlet kulturkvartal. Men realiteten er vel dessverre at bortsett fra ved enkelte spesielle anledninger, som nå sist under Barnas Verdensdager, så har bygningene i Kulturkvartalet mer fungert som separate kulturinstitusjoner med bygninger og innhold av varierende kvalitet. Når sant skal sies.

PROFIL: Siv Stang

Bibkliotekar Halden vgs., kulturpersonlighet

Så jeg tenker: Kulturkvartalet som et begrep og en samlet helhet, går det an å flytte på, alternativt utvide, uten at man mister tilbudene av den grunn. Kanskje kan vi il og med få et bedre og mer velfungerende kulturtilbud i «Gågata». Kanskje kan det å tenke fremtidsrettet om fortiden, tenke litt større og mer kreativt, gi Nordsiden nettopp det løftet den trenger - på lik linje med hvordan man i sin tid la til rette for nytt liv rundt «Gjestehavna».

Hva med å tenke kulturarena, tenke «Kulturstreet’n» - ikke bare et kulturkvartal? Og det er lettere å gi slipp på noe om man kan se at ting og tang kan bli enda bedre - er det ikke det, da?

Jeg ser mulighetene mer enn hindringene i «Gågata». SÅ flott og spennende, tenker jeg, med et nytt bibliotek i Storsenteret (glassheis midt i og greier). Ny kino, hvor også vi som bor i Halden kan få de samme filmtilbudene som nabobyene får. Også så kort vei det blir til et planlagt bymuseum i Fayegården i Busterudparken hvor jeg selv hadde praksistid da bygningen i sin tid rommet byens bibliotek. Den gang. Kort vei til bokhandler Køhn, til nyrenoverte Vannvogna Kunst & Kulturhall (tidligere bokhandler Andersen), til kafeer - inkludert til Sverre på Erlandsen. Kort vei til bygningen som huser Os skole, som garantert aldri kommer til å bli revet - selv om Gro Harlem Brundtland ikke har vært der. Kort vei til fremtidens musikk/dans/drama ved Halden vgs. på Porsnes, kort vei til Halden Kulturskole med ny scene i Aladdin (wow!), til Samfundet, til Black Box, Frelsesarmeens lokaler, Fredrikshalds Teater, Athletic Sound, Konservativen og nyvinningen Halden Teaterskole mm. I det hele tatt: KORT VEI.

Blås i bilkjøring i gågata - i street'n - og lag heller gratis parkeringsplasser i noen av sidegatene. For hva som er foran og hva som er bak noe, kommer jo uansett bare an på hvor man selv står plassert, ikke sant?