Gå til sidens hovedinnhold

En jukebox-komet over Halden

Artikkelen er over 2 år gammel

Signert Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med forbehold i slike usikkerhetsfaktorer som er knyttet til alle former for kulturarrangementer, vil haldenserne førstkommende mandag formiddag få en nyhet om et stort artistbesøk til Halden og Fredriksten festning neste sommer.

Det dreier seg om en musiker som har hatt, og har, betydelig innflytelse på rockhistorien, og jeg har solid dekning for å si at festningen nok en gang vil være vertskap for en konsert som har potensial i seg til å bli husket i årene som kommer.

Kanskje helt på høyde med den legendariske konserten som Leonard Cohen holdt der i august 2012. En på alle måter perfekt måneskinns-seanse som var den beste av de 12 gangene undertegnede opplevde den nå avdøde canadieren. En magisk sensommernatt som alle som var der bringer med seg i bevisstheten. Virkelig et «Tower of Song», tittelen på sangen som var Leonard Cohens personlige favoritt.

Det utløste mange reaksjoner, mange av dem skuffede og sinte, da det for noen måneder siden ble kjent at heavyrockfestivalen «Tons of Rock» etter fem år besluttet å droppe Fredriksten festning til fordel for Ekebergsletta i Oslo for framtidige utgaver av desibel-rabalderet.

For å gi dere noe å spekulere på i helga; nå er tiden moden for at haldenserne og Fredriksten demonstrerer spiriten som har plassert byen og festningen på det historiske kartet i 350 år.

Nyheten er en julepresang til både haldenserne og musikkfans fra nær og fjern, og en aldri så liten finger til festivalen som så brått og, skal vi si det slik, uhøflig, sa takk for seg.

Men mer enn noe annet, understreker den kommende nyheten betydningen av musikk-kultur for mange av oss. Det å oppleve og dele levende musikk er med på å gjøre livet enda mere verdt å leve.

Det er grunn til tenke over at det var musikk som var helt sentralt da haldensere og tilreisende forrige helg markerte at det var 300 år siden Karl XII falt på Fredriksten. Da svenskekongens svært omfattende turné i Øst-Europe og Det Ottomanske rike nådde sitt siste stoppested. Konsertene «I skyggen av en festning» i Immanuels kirke og «Kuleknappen- et rekviem for Karl XII» i Brygga Kultursal var med på å gjøre helga enda mer interessant for til sammen ganske mange hundre mennesker.

Når dette leses har ytterligere hundrevis av musikkelskere hatt det som i skrivende stund tegner til å bli en storslått musikalsk opplevelse i Immanuels kirke. Da har Det Norske Blåseensemblet, sammen med BBC Singers, framført samtidige av Karl XII, Georg Friedrich Händel (1685-1759), sitt massive oratorium «Messiah».

For alle som setter pris på denne typen musikk anbefales den nye doble cd-utgivelsen av musikken som nå er ute. Det lyder akkurat så formidabelt som man kan håpe på når Haldens eget historiske orkester møter noen av den klassiske musikkens fremste internasjonale sangere i nye og unike arrangementer av ensemblets egen Stian Aareskjold.

Som den månedlige konsertoversikten som publiseres her i Halden Arbeiderblad nå understreker, går det knapt en dag uten at musikk utspiller seg på byens store og små scener. Folk som mener seg å vite den slags, hevder at musikk-aktiviteten i Halden langt overstiger det som finnes i byer som det er naturlig å sammenligne Halden med.

Det er det svært god grunn til å merke seg.

Det innebærer både at haldenserne med relativt letthet kan velge i musikkopplevelser som ikke er i nærheten av like vanlige i for eksempel Fredrikstad og Sarpsborg, ved siden av at den lokale musikken har et entusiastisk og kvalitetsbevisst publikum å spille for.

Det er slike forhold som i et større perspektiv legger til rette for at haldenser Geir Sundstøl i 2018 kom med sitt tredje album i sin svært, svært kritikerroste trilogi, heller ikke uvesentlig for Halden, titulert «Brødløs». VGs anmelder beskrev Sundstøl som «halvt menneske, halvt gitar»! Rett og slett en musikalsk kentaur.

Noen måneder ut i 2019 er tida endelig kommet for utgivelsen av Monne Stang Møllers debutalbum, enkelt og greit titulert «Monne». Plata er spilt inn i Geir Sundstøls Studio Intim og inneholder musikalske bidrag fra haldenserne Markus Linge og Marius Rekstad ved siden Geirs faste musikalske partner, den enestående trommeslageren Erland Dahlen. «Monne» inneholder ti sanger. Alle skrevet av Monne Stang Møller selv.

Vi vet at Monne ikke kommer til å være alene på utgivelsesfronten i Halden i 2019. Det kommer til å dukke opp også andre plater fra byens svært oppegående innspillingsstudioer som vil ha potensial til å vekke både nasjonal og internasjonal oppsikt.

Det er mye som tyder på at den spesielle jukebox-kometen fortsetter å passere over Halden-himmelen.

Kommentarer til denne saken