Hvordan få mer ut av de tilreisende til Halden?

Mer enn parkering: – Utestedene, Bryggerhuset, Grotten, Brød og vann, Kokkekollektivet og Saigon, har uteserveringer. Det hadde vært triveligere for gjestene å slippe å ha biler helt innpå disse. Torvet kan brukes til mer enn parkering, mener Terje Vidar Høvik. Arkivfoto: Hans-Petter Kjøge

Mer enn parkering: – Utestedene, Bryggerhuset, Grotten, Brød og vann, Kokkekollektivet og Saigon, har uteserveringer. Det hadde vært triveligere for gjestene å slippe å ha biler helt innpå disse. Torvet kan brukes til mer enn parkering, mener Terje Vidar Høvik. Arkivfoto: Hans-Petter Kjøge

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

SIGNERTDet er alltid interessant å snakke med gjestene som spiser på Kokkekollektivet. Den siste uka har flere kommet inn på det samme. At det er relativt stille i sentrum, mens det yrer av folk på Fredriksten festning.

Jeg skriver relativt for den siste halvannen uka har det vært mange og spist hos oss. Noe kan forklares med Åge Aleksandersen-konserten på lørdag. Ellers er det en blanding av haldensere med og uten tilreisende gjester og folk som har vært eller bodd i Halden for mange år siden.

Mange spør om hva bygningen restauranten ligger i har vært brukt til, om det gamle politikammeret og generelt om bygninger og miljøer i sentrum.

Altså er det interesse for Halden sentrum, bare vi får folk til å komme hit!

Daglig ser jeg det gamle fengselet i bakgården til politikammeret. Å få et nasjonalt fengselsmuseum der vil være et sted som vil trekke tilreisende mot torget og sentrum. Det er en spennende bygning med historie som bør fram i lyset. Når vi i Halden i tillegg kan trekke linjene tilbake til Slaveriet på festningen – som var en type fengsel. Og helt fram til våre dager med Halden fengsel, som har blitt «verdensberømt», så er det nok å ta av til å kunne få et attraktivt museum ved hjelp av moderne teknikker.

Her om dagen så jeg et par som sto ved Normannstøtten. De pekte, diskuterte og fotograferte. Det er synd at både den, basarene og resten av torgområdet «drukner» i biler. Selv nå på søndag så var torget aldeles fullt, uten at det var noe spesielt som skjedde. Jeg mener at kommunestyret i vinter vedtok å fjerne en del parkeringsplasser på torget.

Utestedene, Bryggerhuset, Grotten, Brød og vann, Kokkekollektivet og Saigon, har uteserveringer. Det hadde vært triveligere for gjestene å slippe å ha biler helt innpå disse. En begynnelse ville være å fjerne de tre øverste parkeringsplassene på hver rad. Samt å skilte til alternative parkeringsplasser på sydsiden slik at færre svingte innom torget med bil. Da ville vi begynne å få den piazzaen torget kunne vært.

For noen måneder siden fikk jeg være med når stortingsrepresentant Grunde Almeland fra Venstre fikk omvisning og foredrag om Fredrikshalds Teater og søknaden om et Teaterhistorisk kulturarvsenter. Det var Almeland som hadde bedt om å få mer informasjon, han sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Underveis ble både stortingsrepresentanten, hans følge og undertegnede mer opplyst om hva det arbeides med fra Østfoldmuseene og Halden kommune i denne saken.

De unike kulissene var hovedtema under omvisningen. I de gamle garderobene under teatersalen er kulissene midlertidig lagret. Der er de utilgjengelige for fagfolk og publikum, og det er fare for skader på de 100–150 år gamle maleriene og teppene når de tas fram.

Neste stopp ble kulisselageret i det gamle Misjonshuset et kvartal oppover Oscars gate. På en kopi av scenen fra teateret henger kulissene «Skogen» som er fra teaterets oppstart for 150 år siden.

Halden historiske Samlinger (HhS)/Østfoldmuseene har i samarbeid med konserveringslinja på Universitetet i Oslo arrangert internasjonal sommerskole. Studenter fra universiteter i Norge, Tyskland og Polen har konservert teaterets eldste kulissesett «Skogen». Det internasjonale prosjektet er avsluttet og i 2019 er det kun norske studenter som vil delta på sommerskolen.

Lillian Nyborg fra HhS og direktør Hege Hauge Tofte fra Østfoldmuseene informerte underveis. Med var også Joakim Karlsen, leder for hovedutvalget for samfunnsutvikling og kultur og ordfører Thor Edquist.

Til slutt fikk vi en grundig gjennomgang av prosjektplanen for et kulturarvsenter, som er utarbeidet av Annabella Skagen ved Ringve Musikkteater i Trondheim.

Fredrikshalds Teater er unikt i Norge som eneste bevarte kulisseteater. Det er, og har alltid vært, et teater for borgerne, et av få teatre som har vært i kontinuerlig bruk uten at det har vært knyttet noe fast ensemble til stedet.

Med et kulturarvsenter på teateret og et bymuseum i Fayegården vil det være kimen i å trekke tilreisende til nordsiden. En ferdig restaurert Konservativen, etablering av kulturhus på Vannvogna, Erlandsens konditori, en Kongegården som skinner med Byhage og elvepromenade for å nevne noe, vil vi kunne tilby en helhetsopplevelse også nede i byen.

Fredriksten festning er år om annet med på listen over de 10 mest besøkte turistattraksjonene i landet – mer enn 300.000 besøkende pr. år. Det jeg har nevnt her er noe av det som kan lede flere av disse til byen, slik at mer penger legges igjen og antall arbeidsplasser innen besøksnæringa øker.

Artikkeltags