Hva skjer med gamle Halden?

HISTORISKE HALDEN: Byen er full av historiske bygninger, her Banken på Nordsiden.

HISTORISKE HALDEN: Byen er full av historiske bygninger, her Banken på Nordsiden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Riksantikvarens embete – eller innhold er under forandring. Nøyaktig hva som blir nytt er ikke absolutt hugget i sten. Men retningen synes å være slik: Flere av de oppgaver som i dag ligger under Riksantikvaren skal skyves over til fylkene eller regionene.

Hva betyr så dette?

Så langt blir det knapt mer enn spekulasjoner. Vil fylkene så få nye stillinger og ditto flere penger? Hvis fylkene styrkes faglig, kan den nye saga bli god – sett fra et faglig og kulturelt ståsted. Blir nyordningen en utvannet greie ute i distriktene, kan det være fare på ferde – sett i forhold til hva de sterke riksantikvarer har rukket å utrette. Harry Fett og Stephan Tschudi-Madsen er to legendariske herrer i nasjonal sammenheng. Ja, de nøt også stor autoritet og anseelse i utlandet.

Hva har så nyordningen med Halden å gjøre? Uansett resultat vil gamle Halden merke det som skjer. Hvilke idealer og hvor mange penger vil den rike staten Norge legge i den gamle kultur?

Vi vet at Riksantikvaren har fulgt byen med argusøyne. Nyss var riksantikvar Jørn Holme her og drysset penger over Thor Edquist, for at vi skulle kunne begynne arbeide med å identifisere våre kulturminner. Halden har så langt ligget i bakleksa. Men snart er vi ute av Robek. Bare vel 60 dager igjen av perioden med bundne hender.

Så: Men man grubler og lurer, så utnevnes en ny Riksantikvar i Kongelig statsråd sist fredag. Jørn Holme skal gå av. Og for første gang i historien er det en kvinne. Hun heter Hanna Geiran (49 år) og har faglig kompetanse i bøtter og spann, fastslår klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

ENGASJERT: Sverre Stang.

ENGASJERT: Sverre Stang.

Hun er utdannet innen fagfeltet kulturminner – og ønsker at akkurat kulturminner skal bli en større del av samfunnsdebatten. Hun betegnes som en person med stor integritet – og med evnen til å si fra når det er nødvendig! Det må være lov til å rope et aldri så lite hurra for utnevnelsen. Rimeligvis vil hun ha et ord med i laget når distriktene skal få nye mandater og oppgaver, utgått fra dagens mer sentrale ordning.

Farene er absolutt til stede for at utflytting av oppgaver kan gi et svakere ledd enn dagens status. Hvorfor? Jo, fordi all bevaring i utgangspunktet bør være tuftet på faglige kriterier og ikke på synsing.

Alle som jobber med kulturminner må være politisk frie. Lokale politikere og næringsinteresser skal ikke kunne skyve de faglige kriterier til side. Dette prinsippet er viktig at videreføres. Derfor har det alltid vært godt å ha en sterk Riksantikvar med dagens status i Oslo.

De steder som har svært mange fornminner og en særpreget historie, bør uten videre ha en antikvar/byantikvar i sitt beslutningssystem. Ikke for at man skal bevare ti bygninger mer, men for at man skal vite hva man gjør! Fredrikstad har en slik byantikvar. Han gir uten videre ubundne råd til sin bys kommunebyråkrati og politikere.

Halden var på nippet til å få en for få år siden, men så måtte kommunale innskrenkninger til. Og stillingen kom aldri til utlysning. Men Riksantikvaren satt den gang klar med halvparten av kostende.

For alle som har lokal kultur eller fornminner i ryggsekken, blir det spennende tider framover. Vi i Halden ønsker Hanna Geiran velkommen til vårt skattkammer!

Artikkeltags