Schultzedalens fortreffeligheter

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Signert Halden er heldig. Byen har mange flotte friluftsområder, ikke bare i Erte- og Høiåsmarka med alle sportshyttene, men også i mer bynære strøk. Jeg tenker på Fredriksten festning, Rødsparken, Rødsberget og Remmendalen blant annet. Og det utvikles også mindre og nye aktivitetsområder som for eksempel på Oreid grustak med hopp- og akebakke, et prisverdig tiltak som kommer beboerne til gode. Alle dette er flotte områder hvor man kan få fin rekreasjon i rolige omgivelser.

Men det er et område som ligger som en ubrukt villmark for byen, nemlig Schultzedalen. For Halden sentrum er Schultz en potensiell perle av dimensjoner, en stor grønn dal med masse trær som binder store deler av nordsiden sammen med boligområdene opp mot Dyrendal, Hjortsberg og Flatland. Et område mange kan nå uten å måtte sette seg i bilen.

Jeg går ofte turer i Schultz sammen med Edvard, en 4 år gammel firbent kamerat eller på trilletur med barnebarn. På disse turene har jeg virkelig fått sansen for Schultzedalen og hva den gir av ro for sjelen. Schultzedalen er en fredelig plett med høye løvtrær som lar striper av solstråler slippe gjennom på godværsdager og som på hete sommerdager skaper en sval og fin temperatur under trærne. Og så glemmer jeg at det ofte lukter kloakk der.

Samtidig drømmer jeg om «det nye Os» med et pulserende liv i tilknytning til bygging av ny skole, idretts- og svømmehall. Et sted hvor folk kan ha som naturlig utgangspunkt for flotte tur- og rekreasjonsopplevelser – midt i sentrum. Enten opp til Festningen, ut mot Rødsparken eller som nevnt rett opp til Schultz. Og da vil Schultzedalen være et perfekt utgangspunkt for å knytte gangavstand fra store boligområder, både til og fra sentrum av byen. Med en frodig grønn oase midt i sentrum vil Halden framstå med et mykt og varmt bybilde. Et sted det er trygt å være og ikke støyende trafikk.

Og når folk fra andre byer kommer hit, bør det være enkelt å få en dusj og omkledningsrom for å kunne ta treningsturer ut fra sentrum. Det bør bli enkelt å kunne betale en liten sum og få tilgang på fasiliteter som dusj, toalett og omkledning – når som helst på døgnet. Man må ikke være avhengig av en gymsal eller svømmehall som er åpen for å få tilgang til slike tjenester.

I dagens samfunn ønskes en mye større grad av «self-service», og at man kan gjøre aktiviteter når det selv passer. Dette kunne etableres på et sentralt sted i sentrum. Kanskje sammen med gode parkeringsmuligheter. Jeg tenker da spesielt på ESSO-tomta som ligger som en ubrukt ressurs midt i byen. Parkering under bakken, servicetjenester på gateplan og en blanding av ytterligere parkeringsmuligheter og rimelige leiligheter høyere opp. Leiligheter både førstegangsetablerere og eldre kunne benytte seg av.

Tenk å kunne bo i sentrum, rusle en skogstur i Schultz, ta en svømmetur i nytt basseng og rusle ned på Erlandsen for et stykke marsipankake. Og kanskje få besøk av barnebarn som kommer rett fra skolen og trenger litt pass av mormor og morfar. Gode skoler, trygt oppvekstmiljø og god syke- og eldreomsorg er noe av det viktigste man behøver i sitt nærmiljø.

Med økt boligbygging i sentrum med en blanding av både enkle og flotte leiligheter, vil vi kunne få en fin sammensetning av beboere av både yngre og eldre som vil være en berikelse for sentrum. De unge trenger områder for fysisk «boltring». Schultzedalen ville være perfekt for dette. Alle skolene på Os, Hjortsberg og Gimle skoler vil alle kunne gå dit med tanke på læring i det naturlige element eller morsomme gymtimer.

Det å kunne få Schultzedalen i en god nok forfatning vil helt sikkert koste en del kroner – maaaange kroner. I dag lukter det dårlig der og vannet som renner i bekken er ikke bra. Men det vil være en god investering for mennesker og opplevelser i sentrum. Og det ville løfte Halden som en attraktiv by å bo og leve i.

Jeg ser også mye annet positivt i Halden når det gjelder miljømessige tilrettelegginger og gode sosiale møteplasser. Islagt bane i parken vinterstid, et lite parkanlegg ved Kongegården, nytt bibliotek og det er vel også laks i Tista. Områdene langs Tista fra Saugbrugs og nedover mot elvas utløp er jo i seg selv et flott turområde. Men jeg ville ikke fisket nedenfor utløpet av Osbekken, til det har jeg sett for mye av det som renner lenger opp i bekken.

Jeg drømmer at jeg med stolthet kan si at Halden er verdens beste sted å bo, både som gammel og om jeg hadde vært ung igjen. Vi har mulighet til å nå dit, men da må vi dra sammen mot målene. Det kreves både investeringer og ikke minst prioriteringer. Jeg vil, jeg tør, jeg kan som idrettspsykologen Willy Raillo predikerte for mange år siden.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken