Saugbrugs: Ny regjering - bedre rammevilkår

TØFT: Norske Skog skylder for mye penger, og klarer ikke betjene lånene sine.

TØFT: Norske Skog skylder for mye penger, og klarer ikke betjene lånene sine.

Av

Ingen skal være i tvil om at rammevilkårene for Saugbrugs og industrien i fylket er noe som opptar Arbeiderpartiet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

MeningerHistorien om Saugbrugs, er også historien om Halden. Saugbrugs ble stiftet i 1859, av de største skogeierne i regionen. Røttene til Saugbrugs finner vi også i Fredrikshaldske Saugbrugercorporation, som har en flere hundre år gammel historie. Saugbrugs er den eldste treforedlingsfabrikken i Norge som fortsatt er i drift, og har i generasjoner år vært en viktig arbeidsplass i Halden.

Samleside: Les mer om Saugbrugs her

I 1989 ble Saugbrugs endel av Norske Skog konsernet. Norske Skog er i dag en av verdens største papirprodusenter, med fabrikker i 14 land. Strategien om å vokse og bli blant de største i verden har kostet, og konsernet har i dag en gjeld på mange milliarder kroner – til en rente som ligger langt over hva vi andre betaler på boliglånene våre.

Saugbrugs er på mange måter en mønsterbedrift. Det er effektiv drift, det er kanskje en av verdens reneste fabrikker, gode lærlingeordninger – og fabrikken leverer gode resultater. 

Saugbrugs er en bedrift som satser på forskning og utvikling, og som bygger og utvikler lokal kompetanse for et internasjonalt marked.

Norge har skog, og som landets eldste og mest effektive treforedlingsbedrift – har Saugbrugs alle forutsetninger for å være en viktig industriell aktør vi er avhengig av for å lykkes med det grønne skiftet.

Vi har en tett og god dialog med både tillitsvalgte og ledelsen ved Saugbrugs, og vi treffes jevnlig. Å ha en tett dialog med industrien i fylket er viktig for oss, ikke minst for å kunne drøfte rammevilkårene for industrien vår. Vi var derfor begge på Saugbrugs for å få en oppdatering og en kopp kaffe, samme dagen som også Senterpartiet var på Saugbrugs.

Det har lenge vært kjent at den sittende regjeringen ikke har levert på rammevilkårene til industrien og til Saugbrugs. Det er nok å nevne CO2-kompensasjon, askeproblematikken og økte kostnader for bedriften knyttet til tonnasjebegrensninger på veinettet. Samlet gir dette en negativ effekt for Saugbrugs på 50 millioner i året, slik kan vi ikke ha det.

Saugbrugs må ha de samme rammevilkårene som resten av industrien – og sine konkurrenter.  Dette har vi drøftet med ledelsen og de tillitsvalgte på Saugbrugs en rekke ganger, senest denne uka. Dette er noe vi har tatt opp med regjeringspartiene – uten å nå gjennom.

Ingen trenger å være i tvil om at ved et regjeringsskifte, så kommer rammevilkårene for industrien – og for Saugbrugs – til å være noe av det en regjering fra Arbeiderpartiet vi gripe fatt i.

Det er derfor gledelig å se at også Senterpartiet nå er orientert om situasjonen, og at de deler vår vurdering Vi krysser begge fingrene for et godt valg, og et regjeringsskifte – ikke minst for Saugbrugs og industrien i fylket vårt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags