Da jeg var tre år, vant jeg en trehjulskonkurranse i Storsalen i Arbeidersamfundet.

Lenge før min tid var det vanlig med bryting og boksekamper først på lørdagskvelden før kvelden ble avsluttet med dans til levende musikk. Det var tider det.

I likhet med da studentene i nyere tid overtok bygningen, Bien ble til Hr. Dietz, student-UKA ble årlig og datidas ordfører sto på talerstolen og erklærte Halden for studentby.

Monia Berger ga opp å drive stedet. De eneste som aldri har gitt opp, er medlemmene. De har leiekontrakt i flere år til. I hjørnelokalet er det kun menn som har adgang.

Ingen kan leve på minner. Ingen minner kan bevare en bygning. Nå har nye eiere kjøpt det som i utallige år var en aktiv, sentral og levende kulturbastion. At ikke Halden kommune kjøpte bygningen, var et feilgrep. Men gjort er gjort.

Lørdag uttalte lederen av Halden kulturråd seg i HA. Han la fram en del lettvinte ideer om framtidig kulturbruk, men rådet er i hvert fall på banen. Det er flott og viktig.

Bildeserie

BILDER: Arbeidersamfundet 2015

 

Denne onsdag er det et møte mellom politikere, kulturrådet og Vestengveien, de nye eierne. Det lyder jo lovende. Ingen bygning i Halden kan måle seg med de kulturelle muligheter for allaktivitet som Samfundet.

Både Samfundet og Brygga kultursal har livets rett og burde utfylle hverandre. Det trengs sårt et sånt kultursted på Nordsiden.

Men hvem skal koordinere alle aktivitetene? Hvem skal vaske, ha vakthold, og har korps og andre råd til leia? Hva med handikappede? Bygningen har ikke heis. Det er mye som må løses og diskuteres.

Lag i hvert fall et levende, kulturelt museum her, om det blir liv laga for kultur og det hele ikke blir omgjort til leiligheter. Da kan vi minnes og tiltrekke oss turister, samtidig med at dagens kulturliv har et sted å blomstre.