Gå til sidens hovedinnhold

God dag, ordfører! - Økseskaft!

Artikkelen er over 3 år gammel

REPLIKK Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

2. akt:

Halden. Hverdag. Tåka ligger tett, men det er håp om at våren snart skyver den til side og lyser opp dagen. Vi møter JEG og ORDFØREREN. JEG er langt fra fornøyd med svarene han fikk i 1. akt. ORDFØREREN er fortsatt litt opprørt og veldig usikker på hva som nå kommer til å skje videre. Scenen vi går inn i, leder opp til at tilskuerne kanskje snart får de svarene de fortjener uten langdryge avledninger.

JEG: - Kan du forklare hvorfor skolen prioriteres stadig lavere i kommunebudsjettet de årene du har styrt?

ORDFØREREN: – Robek!

JEG: - Dette handler jo faktisk ikke om Robek, det handler om hvordan dine politiske prioriteringer virker innenfor den økonomiske ramma Halden kommune har?

ORDFØREREN: – Vi skal bli Norges mest innovative by!

JEG: - Jaja, det er flott, men hvorfor unnlater du å fortelle hele historien som Kostra-tallene gir om haldenskolen, og bare henter fram de to tallene som passer inn i den historien du ønsker skal være sann?

ORDFØREREN: – Allsangen er det viktigste som har skjedd Halden siden Karl 12. ble skutt!

JEG: Jeg er ikke så sikker på det, men uansett: vet du forskjellen på netto- og bruttotall, og at den generaliseringen du gjør basert på «undervisning» og «skolelokaler» ikke blir riktig, tallene for hele skolesektoren viser jo at du tar feil?

ORDFØREREN: – Det samme gjelder for en kommune, som en familie eller et firma!

JEG: - Jo, men det er da noe mer nyansert enn som så? Forresten bruker vi tall fra nøyaktig samme statistikkbank og -tabell, mine tall er like ferske som dine, publisert av SSB på samme dag til og med.

ORDFØREREN: – Robek!

JEG: - Det er fortsatt ikke Robek vi diskuterer, men har du tatt deg tid til å lese hele tabellen og forstå hva som ligger bak?

ORDFØREREN: – Vi bygger Bergheim demenssenter og Kongeveien skole!

JEG: - Ja, og det står det et samlet kommunestyre bak, hvilket vil bety at ditt argument om hva som formodentlig er Aps politikk faller fullstendig bort. Kostra-tallene for 2017 viser en nedgang i resultater i skolen fra 2016 til 2017. Hvor finner du dine tall som du refererer til 8. og 15. april?

ORDFØREREN: – Og fremtiden, ja, den vil bli en vedvarende endrings- og forbedringsprosess!

JEG: - Ja, det tror jeg du har rett i, men hva jeg vet eller ikke vet, er det derimot vanskelig for deg å mene noe sikkert om. Når det er sagt, er Kostra-analyser faktisk noe jeg vet en god del om. Du har fremdeles ikke svart på noen av spørsmålene ovenfor. At du velger å gjenta de samme frasene hver gang noen stiller deg spørsmål du ikke liker, for stå for din regning, men mange syns nok dette begynner å bli litt rart, tror du ikke?

ORDFØREREN: – Opprydding og økonomisk snuoperasjon!

JEG: - Ja, det var nødvendig, men samtidig må du huske på at ditt eget parti var med og styrte økonomien i kommunen i totalt 13 av de siste 17 åra før 2011. Vi kan gjerne gå inn i dette og nyansere historien din på dette punktet også, hvis du ønsker det?

ORDFØREREN: – Nei, nå blir det kake!

JEG: - Hvis du mener at valgkampen ser ut til å bli preget av mer saklig debatt, der halvsannheter ryddes av veien og fullstendig informasjon blir forelagt velgerne, så ser jeg fram til den. Gjør ikke du?

ORDFØREREN: – Robek! Vil du ha en kakebit til?

Slutt. 2. akt.

Kommentarer til denne saken