Gå til sidens hovedinnhold

«Vi og de andre»- et svar til Soad Hirkjølen

Artikkelen er over 2 år gammel

Tormod R. Ausland svarer Soads leserbrev.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er tydelig at Soad Hirkjølen, i HA 30/11 er sterkt opptatt av problemene med integrering av visse spesielt fremmede «elementer» i Norge. «Vi og de andre» burde bli «oss», og hun opplever at tingene på ingen måte går på skinner, tydeligvis grunnet samfunnenes manglende kunnskaper om hvordan man kan påvirke utviklingen i retning av «oss».

Les også

«Vi» og «de andre» blir aldri «oss»

 

Nå er det vel ikke slik at tradisjonelle etnisk norske borgere er så veldig opptatt av at alle innvandrere skal integreres. «Live and let live» preger nok de flestes syn, og mye positivt tilføres sikkert det norske samfunnet av mindre grupper fra fremmede kulturer som dyrker sin egenart, tradisjoner, normer og ikke minst sine religioner. Jeg har aldri hørt noen klager på disse menneskenes holdninger, langt mindre at de selv klager på negative holdninger mot seg for deres «anderledeshet». De oppleves vel heller som et eksotisk og tiltalende element i befolkningen. Slik ser i hvert fall jeg på denne saken.

Men, som Hirkjølen er inne på: «......konflikter og kriger i vår tid som beviser at skillelinjene mellom kulturene og religionene er avgjørende i menneskets tilnærming til hverandre. Det skal heller ikke legges skjul på at handlinger utført av enkeltindivider, grupper eller stater med muslimsk bakgrunn fremhever dette skillet ytterligere».

Dette siste er kjernepunktet i enhver diskusjon om integrering, ikke av innvandrere generelt, men av muslimer. Den vestlige verden, bygget på den kristne kultur, har hatt 400 flere år enn islam til å utvikle seg og «temme» religionens innflytelse i samfunnene. Islam oppleves av den interesserte tilskuer som forskrekkelig middelaldersk og dertil en religion som glir sammen med politikk, helt uforenlig med vestlige demokratiske og sekulære prinsipper.

Det er nok bare tiden som kan bidra til utvisking av «vi og de» når det gjelder islam. Vi trenger en «vestlig» variant av islam. Hvis ikke, kommer vi ingen vei med integreringen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.