Gå til sidens hovedinnhold

Viken - hva mener egentlig HA?

Artikkelen er over 2 år gammel

FRITT ORD Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forkant av valget i 2017 utfordret jeg lokalavisen som dekker Halden og Aremark til å skaffe seg kunnskap om Viken – spesielt hvilke konsekvenser Viken-konstruksjonen ville ha på vårt lokalsamfunn og institusjoner. Dessuten håpet jeg at avisen satte kritisk søkelys på hvordan en slik organisering ville påvirke Haldens mulighet til å påvirke, få gjennomslag og de demokratiske utfordringene knyttet til lav/ingen representasjon,

Bortsett fra et uventet angrep knyttet til min person og min semantikk forble lokalavisen helt taus om Viken.

Rundt samme tid stemte også Halden kommunestyre – også med Høyre og Krf – enstemmig mot Viken i den form den var planlagt.

Ordføreren i Halden banket gjennom vedtaket og konstaterte at et samlet Halden-samfunn var imot Viken. Politikerne i Halden var tydelig på at Viken var for stor og lite hensiktsmessig – og som erfarne politikere var det fleste også entydige på at Halden – som utkant – ville få betydelig større utfordringer med å få gjennomslag i Viken fylkeskommune med 1,2 millioner innbyggere enn Østfolds ca. 300 000.

Jeg konstaterer at lokalavisen nå forsøker å løfte frem ulike stemmer for og imot Viken. Det overraskende er selvfølgelig de få – og til dels manglende spørsmålene HA, som selvstendig aktør burde stille. F.eks er påstandene fra ordføreren om innsparinger svært tvilsomme – allerede nå vet vi at det blir færre politikere men at disse skal få mer betalt. Parlamentarisme med 8-9 fylkesråder med egne politiske rådgiver og direktører + +. Vil dette gi økonomiske innsparinger og mer demokrati?  

Hva tenker HA om at ordføreren nå går på tvers av et enstemmig kommunestyre han skal representere og får en helside til å fremme enkle uimotsagte påstander om Viken?

Det er ikke en norsk tradisjon at en ordfører ikke bare går imot sin egen stemmegivning men faktisk går på tvers av et enstemmig kommunestyre, men fremmes det noen spørsmål, kritikk og/eller oppfølging av HA i den forbindelse? Nei – hvorfor ikke?

Hvorfor spør ikke HA Krfs Dagfinn Stærk om det samme? Hvorfor har han byttet mening? KrF på Stortinget venter på oppgaver og sier seg villig til å stoppe reformen hvis de ikke kommer – men Halden KrF? Hvor står de? Er de nå imot sin egen stemmegivning? Hva har skjedd?

Hele Østfoldsamfunnet er på vei til å reise seg mot en siste kamp mot en meningsløs konstruksjon som Viken mens HA velger å sitte helt stille i båten. Ingen lederkommentar – ingen jakt etter kunnskap om hvordan dette i praksis vil påvirke Halden og Aremarks befolkning i fremtiden. Ingen vurderinger knyttet til fremtiden i Viken for sentrale kultur institusjoner som DNBE og Operaen. Ingen vurderinger av Haldens mulighet til politisk innflytelse. Ingen kritiske blikk at de over 30 haldenserne i administrasjonen i dagens Østfold kommune neppe blir med til Asker og Bærum.

Det er mulig temaet er komplisert og usexy for en lokalavis som helst vil ha tommel opp reportasjer og som åpenbart ikke «orker» når en skrivefør ordfører «tar igjen» når de prøver seg på noe som oppfattes som kritikk. Det er en liten by – det er greiest hvis alle er venner og kan klappe hverandre på ryggen. Men dette kan vel neppe være HAs eneste oppgave?

Forrige gang jeg kritiserte HA endte det opp med et meningsløst forsøk på karakterdrap av undertegnede på lederplass – la oss håpe for Haldens del av vi nå slipper slike pinligheter og at HA faktisk kan bruke energien på å svare på de spørsmålene haldenserne stiller seg: Hvordan vil etablering av Viken påvirke Halden, våre institusjoner og våre innbyggere?

Frem til endelig stortingsbehandling i oktober har nå HA enda en gang sjanse til å avdekke, informere og debattere konstruksjonen Viken.

Utfordringen fra 2017 er herved gjentatt.

Kommentarer til denne saken