Gå til sidens hovedinnhold

– Vedtaket om Viken må omgjøres

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Viken er det gamle navnet på kystområdet fra Tanum til Oslo. Folket som bodde her, ble kalt vikinger. Når Viken nå skal omfatte fjellområder langt vest i landet, er det grunn til å undres. Hva slags konstruksjon er det en prøver på?

Det var Venstre og KrF som fikk presset regjeringen til å gå inn for den såkalte regionreformen. Hensikten var å hindre nedleggelse av fylkeskommunen, å sørge for at vi fortsatt fikk et forvaltningsnivå mellom stat og kommuner. Hensikten var lett å forsvare. Det som senere skjedde, var ikke like greit. Det viste seg at det ikke var like lett å få til «naturlige bo- og arbeidsregioner» i hele landet. I Agder og Trøndelag gikk det greit, ellers ble diskusjonene store om hva som egentlig var naturlige samarbeidsregioner.

Les innleggene om Region Viken!

Resultatet ble et lappeteppe der noen fylker skulle få lov til å fortsette som før, mens andre skulle slås sammen mer eller mindre mot sin vilje. Den merkeligste konstruksjonen var region Viken, som utrolig nok ble vedtatt i Stortinget til tross for massiv motstand i både Østfold, Akershus og Buskerud. Fylkestingene i alle tre fylkene gikk imot, og befolkningen sukker og stønner over hva stortingspolitikerne kan finne på. Det var tydelig at hensikten med reformen druknet i arbeidet med å få regionene vedtatt.

Nå arbeides det for fullt med å finne ut hvor 10.000 ansatte i Viken-fylkene skal få sine framtidige arbeidsplasser. En er i ferd med å kjøpe en kostbar tomt i Sandvika eller Lysaker til et nytt hovedkontor som trolig vil koste flere hundre millioner kroner. Ellers blir det avdelinger i Østfold og i Drammen. En må regne med at reisetid og reiseutgifter til Stortingsflertall møter og arbeidsplass vil øke betydelig. Å tro at driften av regionen blir billigere enn av fylkeskommuner og fylkesmenn, er å tro på julenissen. Arbeidsoppgavene bestemmer hvor mange som må jobbe som saksbehandlere. Dette er styrt av statlige lover, regler, direktiver og forskrifter. Hvis det i tillegg skal overføres oppgaver fra statlig nivå, må antall ansatte økes tilsvarende.

Fortsatt vet vi ikke hvilke oppgaver regjeringen og Stortinget vil overføre til regionene. Det burde naturligvis vært klargjort før regioninndelingen ble bestemt. En region med 1,2 millioner mennesker kan naturligvis ha mer fagekspertise enn en region på 200.000. Derfor er det vanskelig å se for seg at regionene kan få like mange nye oppgaver.

I Halden gikk et enstemmig kommunestyre imot Viken-konstruksjonen. Derimot var det stor sympati for å få med Follo og Romerike i en naturlig region sammen med Østfold. Det spesielle nå er at enkelte politikere som stemte imot Viken, i dag er mest opptatt av at regjeringen ikke skal tape ansikt. Derfor prøver de seg med halvhjertede forsøk på å forsvare en konstruksjon som ikke har folkelig støtte, som betyr sentralisering og regionpolitikere med mindre kunnskaper om fylkene de skal styre, og som trolig blir dyrere å drifte enn fylkene vi har i dag.

Miljøpartiet i Halden mener at stortingsvedtaket om region Viken må omgjøres.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.