Gå til sidens hovedinnhold

Ingen menneskerett å dusje

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Min 87 år gamle mor ble alvorlig syk fire dager før jul. 

Takket være hennes vaskehjelp ble hun funnet på gulvet etter tolv timer. Rask hjelp til Kalnes og like rask retur på julaften tilbake til sin egen leilighet. Takket være sitt barnebarn var det ikke et problem at hun kunne komme hjem.

Mamma har ingen nære i Halden. Min bror bor ikke her og det gjør ikke jeg heller. Og da starter problemet. I sammenligning med kommuner som Sarpsborg eller Gjøvik, kan ikke Halden kommune sammenlignes med andre. Robek eller ikke. Det forutsettes at et gammelt menneske som kommer hjem fra sykehuset, har et team som følger opp hva hun trenger for å spare kommunen for unødvendige utgifter da hun kommer hjem. 

I dette tilfellet kommer mamma hjem på julaften, så vi har full forståelse for at ingen kommer og kartlegger hennes behov der og da. Men vi har ingen forståelse for at kartleggingsteamet i Halden kommune skal bruke mellom fire til seks uker på å finne ut hva min mor trenger av tjenester. I de fleste kommuner kommer de på dagen da pasienten kommer hjem.

Men ikke i Halden.

Min mor får fra dag en fantastisk hjemmetjeneste med koselige damer og menn som gir henne tabletter. Men ingen kartlegging av hennes funksjoner. Hun blir bedt om å skrive under en søknad til Nav om hjelpemidler, men ingen informasjon om at det kan ta måneder å få svar. 

Heldigvis vet både min bror og jeg at vi kan ta direkte kontakt med hjelpemiddelsentralen i Halden, så mens Nav behandler søknaden, får vi på plass nødvendige hjelpemidler. Hadde ikke mamma hatt oss, hadde hun skrevet under på en søknad og ventet i måneder på helt nødvendige hjelpemidler for å kunne bo hjemme.

Vi søker om hjemmetjenester. Kun en liten ting.... Kan noen hjelpe mamma med å dusje eller eventuelt sitte i stua hennes mens hun dusjer, bare for å forsikre oss om at hun ikke ramler? Får beskjed om at det ikke er en menneskerett å dusje, og at søknaden tar tid. I mellomtiden har vi installert dusj til mamma slik at hun skal klare det bedre selv. Men fortsatt usikker i det hun er redd for å ramle. 

Mamma klarer seg fordi hun har to barn som ikke gir seg. Problemet er de som ikke har noen pårørende som kan være vaktbikkje. Mamma er klar i hodet. Aktiv i Sanitetsforening og i Halden Høyres pensjonistforening. Faktisk har hun vært medlem av Edquist sitt parti siden 1948.

Nå har hun vel kun et spørsmål.... Kan hun få hjelp til en dusj før hun kommer på neste møte? 

Og til ordføreren har jeg og broderen ett spørsmål: Hvordan har det seg at man skal bruke uker på å kartlegge hva et gammelt menneske trenger av hjelp hjemme? Mamma sparer kommunen masse med å bo hjemme. Men da trenger hun hjelp nå, ikke om seks uker.

Kommentarer til denne saken