Ja til flere kvinnelige bønder!

DELTAKELSE: – Jeg tror at den viktigste faktoren for alle som vurderer å ta over en gård, er interessen. Og så lenge man får være med og delta på gården, spirer interessen, skriver Ragnhild Marie Gjersøe Eriksen i sitt innlegg.

DELTAKELSE: – Jeg tror at den viktigste faktoren for alle som vurderer å ta over en gård, er interessen. Og så lenge man får være med og delta på gården, spirer interessen, skriver Ragnhild Marie Gjersøe Eriksen i sitt innlegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerTallet på antall registrerte kvinnelige bønder er knapt 14 prosent.

Hvorfor er vi så få? Blir det ikke jobbet nok med å rekruttere flere kvinnelige bønder? Er hverdagen vår uinteressant for politikere og feminister?  

I 2014 feiret vi 40 år med likestilt odelslov og lik rett for kvinner til å ta over familiegården. Selv om det er juridisk likestilling i det norske landbruket, prioriterer likevel mange gårdbrukere å ta med minstesønnen ut på jordet istedenfor odelsjenta.

Dette har ikke noe med barnas arbeidslyst eller interesse å gjøre, men handler om foreldrenes holdninger og landbrukets lange tradisjoner. Vi trenger å lære at det er også mulig for jenter å drive landbruk.

I alle yrker finnes både gode og dårlige dager. Det gjør det også som bonde og selvstendig næringsdrivende. Men det å være bonde er ikke som et vanlig yrke, det er en livsstil. Du bor på jobben og den påvirker deg og din familie følelsesmessig, tidsmessig og økonomisk.

PROFIL: Ragnhild Marie Gjersøe Eriksen 

Jeg tror at den viktigste faktoren for alle som vurderer å ta over en gård, er interessen. Og så lenge man får være med og delta på gården, spirer interessen.

Til alle odelsjenter og kvinner rundt om som er nysgjerrige på landbruk – involver dere! Involver dere i drifta hjemme på gården og dra rundt på gårdsbesøk hos bønder som driver et litt annerledes gårdsbruk enn mor og far, eller delta på forskjellige arrangementer i regi av landbrukets mange organisasjoner.

Mulighetene på et gårdsbruk er mange, det gjelder bare å finne dem. Og du må ta stiling til om du vil benytte dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags