Lindboe svekker private barnehagers troverdighet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Fritt OrdDet bør bekymre private barnehageeiere hvordan sektorens troverdighet svekkes når PBL-ledelsen er så skeptisk til tilsyn og kontroll med offentlig midler.

Stadig kommer det nye tilsynssaker som dokumenterer juks med bruk av barnehagepenger. Den voldsomme lønnsomheten i sektoren taler også for seg selv: Nye tall fra SSB kan fortelle at overskuddet for de private barnehagene var på svimlende 1,2 milliarder (2017).

Vi mener at det må settes av mer ressurser til å gjennomføre flere tilsyn. Det burde ikke være nødvendig, men virkeligheten tilsier noe annet.

Det er ingen som har tatt til orde for en full gjennomgang av «alle landets 3000 private barnehager» samtidig, slik Lindboe merkelig nok skisserer i sitt tilsvar til oss i Halden Arbeiderblad 8 februar. Men at vi trenger flere tilsyn tror jeg de fleste kan være enige i, unntatt PBL-ledelsen da.

Lindboes gjennomgang av økonomiforskriften i hennes tilsvar viser at hun ikke har forstått, eller vil forstå, hvordan et faktisk økonomisk tilsyn opp mot barnehageloven gjennomføres.

At PBL-ledelsen sier de «ønsker full åpenhet», men i «neste avsnitt» avviser mer tilsyn, forteller sitt om hva Lindboes agenda er.

Vi noterer også oss at Lindboe konsekvent ikke svarer på flere av punktene våre, som hvordan kvaliteten i barnehagen ble bedre av at PBLs styreleder hentet ut nær en million for mye fra driften av sin barnehage.

Vi har brukt kvelder og helger på å jobbe med Risenga-saken i over to år. Det startet med en mistanke om at pengene i barnehagen til datteren vår ble lurt unna, en mistanke som ble mer enn bekreftet. Vi erfarte også hvordan useriøs drift rammer barna, og hvordan systemet har alvorlige mangler. Nå er vi urolig for at andre barn rammes av manglende kontroll med pengebruken i privat barnehager.

Dette er utgangspunktet for vårt engasjement. Men det som tilsynelatende er viktigst for Lindboe er å gjenta at Anders begynte å jobbe i Manifest Tankesmie i fjor. Vi ber om at Lindboe og kommunikasjonsavdelingen forholder seg til fakta i saken og argumentene våre.

Men det er klart - vi kunne gjerne tenke oss å høre litt om Lindboes vurdering rundt sin egen overgang fra barneombud til direktørstolen i PBL. Det er ikke et ukontroversielt skifte av posisjon. PBL ble stiftet av blant annet Benn Eidissen, barnehagemillionæren som har tjent over 200 millioner på salget av Norlandia-barnehagene. PBL har i en årrekke kjempet barnehagemillionærenes sak, slik vi også har bemerket at PBL gjorde fra den dagen vi varslet om forholdene ved Risenga.

Nå håper vi lesere og lokalpolitikere merker seg hvordan Lindboe konkluderer etter tilsynssaken ved Klengstua: Ingenting er galt i sektoren. Ingenting bør gjøres. Vi er opplagt ikke enige. Det tror vi heller ikke seriøse barnehageeiere og foreldre er.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags