Måler vi lykke i antall likes?

Hverdagen har blitt vanskeligere for lommetyver og ranere.

Hverdagen har blitt vanskeligere for lommetyver og ranere. Foto:

Av
DEL

LeserbrevUnge sin psykiske helse er en stor folkehelseutfordring i Norge, og på dette området har Østfold større utfordringer enn mange andre fylker. Østfold er også blitt plukket ut for en nasjonal satsing for å fremme god psykisk helse for barn, og ungdom. Som fremtidig folkehelsearbeider blir jeg bekymret for fremtiden for dagens unge jenter. Jeg ser at det er flere faktorer som bidrar til at ungdom sliter med sin psykiske helse. Ungdom gir utrykk for at de føler på et presentasjonspress i dagens samfunn, og dette er nok en faktor som påvirker deres psykiske helse. Jeg tror også at en grunn til den økte ensomheten, og større psykiske utfordringer er sosiale medier og den makten de har fått over dagens unge og deres lykke.

Jeg vokste opp før mobilen gjorde sitt inntog, og jeg kunne gjøre tabber uten at det ble dokument med mobilen og delt på sosiale medier. Jeg ble ikke definert av hvor mange likes jeg fikk, eller antall følger på Instagram. Jeg trengte heller ikke være redd for at private bilder plutselig ble spredd over hele skolen. Jeg undrer meg over hvordan det å vokse opp med at hele livet blir dokumentert på sosiale medier påvirker unge i dag, og da spesielt unge jenter?

I 2017 gjennomførte Ungdata en undersøkelse i Halden, og her kom det frem at 23% av ungdommene er plaget av depressive symptomer. På spørsmål om man tror man får et lykkelig liv så svarer bare 64 % av elevene på videregående skole at de har tro på det. Undersøkelsen viser også at de bruker mer tid foran skjermen enn gjennomsnittet for resten av Norge. Østfold er også ifølge Folkehelseinstituttet det fylket der flest jenter har blitt utsatt for digital mobbing.

Jenter gir utrykk for at det viktigste er hvordan de fremstår på sosiale medier, og hvilke tilbakemeldinger de får der. Antall følger, og likes er en målestokk på deres popularitet i det «virkelige liv». Har man mange følgere, og får mange positive kommentarer og likes så er man populær. Får man lite likes så kan man få en følelse av at man ikke har lykkes, og at man er uinteressant. En ung jente jeg pratet med gav utrykk for at hun ble kvalm av sosiale medier, men på den andre siden klarer hun ikke logge av. Hun fortalte at hun hadde et bra nettverk, men følte seg fortsatt ensom. Dette fordi hun følte at alle har det så bra, og får så mye likes på Instagram. Hun gav utrykk for at dette forsterket den ensomheten som hun allerede kjente på.

Forbildene for mange unge jenter er de populære bloggerne, og influencerne. Dette er folk som tjener seg rike på bloggen sin, og den består ofte av mange retusjerte selfies. Noen av de som tjener mest på dette er gode på å snakke om kompleksene sine, og hvilke inngrep som kan gjøres for å forandre utseendet. Siste innspill på det området er debatten mellom bloggerne Kristin Gjelsvik, og Sophie Elise. Her reagerte Kristin Gjelsvik på at Sophie Elise blogget om at hun tatoverte seg i hårfestet for å dekke viker. Det er viktig at debatten tas om hvordan bloggerne som forbilder er med å påvirke ungdom. Er man usikker på eget utseende er det lett å få nye komplekser av å følge disse bloggerne.

Får man lite likes så er man upopulær, og dette er også en måte man kan nettmobbe på. En metode som brukes for å stenge ute andre jenter er å gå sammen om å ikke gi likes. Man kan også bli utfryst ved at det deles bilder av aktiviteter som ikke alle er blitt invitert på. Dette er teknikker som brukes av jenter, og fører til ensomhet og utestengelse.

En annen sak som påvirker ungdom er at bilder, og rykter kan spres anonymt gjennom falske profiler eller anonyme nettsted. Hva gjør det med psyken at nakenbilder blir spredt på skolen gjennom sosiale medier? På hvilke måter kan det påvirke deres helse? Hvordan kan vi som samfunn gi dagens jenter tro på fremtiden? Og gi dem troen på at de er mer verd enn antall likes på Instagram?

Jeg tror løsningen er at helsearbeidere, utdanningsinstitusjoner, nærmiljø og foreldre jobber tett sammen for å øke robustheten, og motstandskraften hos ungdom i fylket. Ungdom må få troen på at de er mer verd enn profilen deres på sosiale medier, og at det ikke er antall likes som definerer deres verdi. Vi må sammen bidra til å snu de negative tendensene, og gi unge jenter troen på fremtiden. God folkehelse er at vi som samfunn tar vare på alle, og lar ingen stå alene i ensomheten. Kanskje vi alle skal se litt opp fra mobilen? Vi kan vel kanskje alle være enige i at sosiale medier uansett ofte bare viser en retusjert versjon av virkeligheten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags