Gå til sidens hovedinnhold

– Det er ingen kristne jeg kjenner som fordømmer et menneske som har en annen seksuell preferanse enn heterofili

Artikkelen er over 2 år gammel

FRITT ORD Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste tiden har vi opplevd en opphetet debatt i HA om ekteskap/samliv, der pastor Stærk som representant for Kristelig Folkeparti, og Gloslie som representant for partiet «De kristne», har fått gjennomgå.

Det toppet seg med sogneprest Boye-Lystad sin artikkel for noen dager siden med sterk kritikk av Gloslie og partiet «De kristne». Partiet «De kristne» er jo ikke noe nytt parti, - det oppsto bl.a. fordi mange savnet et mer troverdig bibelsk fundament i Kristelig Folkeparti sitt partiprogram. Vi lever jo i et demokrati med ytringsfrihet, og det må gå an å respektere hverandres meninger uten å henge hverandre ut.

Les også

Sogneprest om Partiet De Kristne: – Jeg hevder de misbruker Guds navn

Det som har skjedd til nå er derfor «å rette baker for smed.» Istedenfor å gå ut mot Gud og Bibelens ord, har man rettet skytset mot mennesker. Man burde vite bedre!

Det er ingen kristne jeg kjenner som fordømmer et menneske som har en annen seksuell preferanse enn heterofili.

Les også

Svar til «Sogneprest om Partiet De Kristne: – Jeg hevder de misbruker Guds navn»

Derimot gir Bibelen klar beskjed om hva som er godtagbar seksuell adferd for den som vil følge Skriftens ord. Det står bl.a. at man ikke skal begjære sin nestes hustru eller bryte ekteskapet. Videre fremgår det klart både i det gamle og nye testamentet at man ikke skal ha kjønnslig omgang med samme kjønn. (Se 3 Mos 18, 22 og 3 Mos 20, 13 - 1 Tim 1, 10 - Rom 1, 27-28 – 1 Kor 6, 9 og Heb 12, 4). Det er opptil den enkelte å akseptere, neglisjere eller omtolke det Skriften sier.

Espen Ottosen drøfter disse problemene i sin bok: «Mine homofile venner», som jeg anbefaler å lese.

Vi som mennesker er alle utsatt for fristelser. Og vi som kaller oss kristne er heller ikke forskånet fra fristelser og fall. Den som daglig speiler seg i Bibelens ord, blir hele tiden korrigert og dømt av Ordet, men det frigjørende med det kristne evangelium er at man gang på gang kan få motta nåden i Kristus, dersom man angrer og bekjenner sin synd. Her skiller det kristne evangelium seg fra andre religioner og filosofiske retninger, som tror at vi som mennesker vil være i stand til å forbedre oss selv ved egen hjelp.

Man skal ikke ha levd lenge før man innser at selvforbedringens vei er en illusjon!

Og vi kristne tror ikke om oss selv at vi er bedre enn ikke-troende fordi vi har kommet til tro og bekjenner oss som kristne. Nei, vi kjenner alle på svakhet og er helt avhengige av Jesus Kristus og hans nåde, i ord og gjerninger.

Apostelen Paulus beskriver den kampen enhver kristen har, og som er en daglig utfordring inntil man er hjemme hos Gud. Les Romerbrevets 7. kapittel, som på mange måter er Paulus og vår selvbiografi.

Hva så med seksuell legning og genetikk? Jeg har arbeidet i mange år som lege/overlege og har et visst grunnlag for å kunne mene noe om dette. Foreløpig er det ikke mulig å komme med noen endelig vitenskapelig konklusjon på dette tema, - men det foreligger studier på identiske tvillingpar som har ulik seksuell preferanse, - der den ene tvillingen er homofil og den andre heterofil. Følgelig er det ikke mulig å hevde at forklaringen på homoseksuell legning kun ligger i genene. Det må være andre forhold som også virker inn, men vi har ennå ikke alle svarene.

Kommentarer til denne saken