Halden akkurat nå

– HØR PÅ ARKITEKTENE: Sverre Stang er leder i Fortidsminneforeningen Halden og mener at Os skole må bevares framfor å rives. – Når to av byens kjente arkitekter Erlend Kristiansen og Patrik Bergman begge sier at Rådmannens regnestykker er tvilsomme, så bør det falle en viss uro inn over kommunestyrets representanter, skriver han.

– HØR PÅ ARKITEKTENE: Sverre Stang er leder i Fortidsminneforeningen Halden og mener at Os skole må bevares framfor å rives. – Når to av byens kjente arkitekter Erlend Kristiansen og Patrik Bergman begge sier at Rådmannens regnestykker er tvilsomme, så bør det falle en viss uro inn over kommunestyrets representanter, skriver han. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når jeg er så heldig å få en utfordring fra HAs redaktør, så er jeg lært opp til å svare. Også fordi jeg har hatt en prima samtaleform med alle HAs redaktører siden Oddvar Dalastøl og 1960-tallet.

Hvor kan man bygge? Kanskje også hvordan? Begge spørsmål er avhengige av at man først sier: Vi må eller skal bygge i sentrum! Eller vi har sterke ønsker om å bygge der!

Svaret kan være enkelt: Se til den sentrumsplanen, som etter elting og velting ble vedtatt av kommunestyret september 2017. Fortidsminneforeningen Halden har levert flere faglige innspill i forkant av planvedtaket der vi blant annet understreker viktigheten av å verne helt spesielle bomiljøer som: Sørhalden, Banken, Damhaugen og Os. Noen av særtrekkene ved Haldens byggekultur ligger her.

Så er det altså at vi befinner oss i våren 2018 - og opplever at den nyss vedtatte sentrumsplan kan ha fått sitt første banesår. Noen lurer på hvorfor Fortidsminneforeningen og dens mange sympatisører reagerer. Vi hadde vel ligget i hi og spilt bjørnens rolle om vi hadde holdt kjeft?

Dessuten: Mange av oss har kampen om Sjøbodene og Fredrikshalds Teater. Vidar Parmer og Mogens Skovborg ble våre helter dengang. Og Gro Harlem Brundtland hjalp til da vi ikke skjønte vår egen kultur! 

Akkurat nå ligger det ligger adskillig uoppklart omkring formannskapets ferske vedtak om at Os skole KAN rives. Jeg skulle tro at Rådmannen har behov for å forklare seg for offentligheten i detaljer - eller å holde bom kjeft. Vi må huske på at Rådmannen er kommunens fremste regnemester. Har han følt bekymring for budsjetter og planlagte økonomiske linjer, så er det hans plikt å rope et varsko. Den der ser jeg. 

Derimot er han ikke pålagt å bruke dårlige rådgivere! Ja, kommunestyret kan faktisk be ham skaffe seg bedre samtalepartnere enn de han ved denne anledning har brukt. Hvilke arkitekter og hvilke entreprenører har han brukt som sine kilder? Og hvorfor har han ikke brukt andre, men akkurat disse? Et aldeles ferskt ordtak hviler på hans skuldre: Den rådmann som forleder sitt kommunestyre, bør innvilges en ekstra måneds ferie! 

Når to av byens kjente arkitekter Erlend Kristiansen og Patrik Bergman begge sier at Rådmannens regnestykker er tvilsomme, så bør det falle en viss uro inn over kommunestyrets representanter. Ja, Erlend Kristiansen kan endog fortelle i sin HA-artikkel at kommunen vil spare 50 millioner kroner ved å ombygge Os skole - fremfor å rive! Da bør Immanuels kirkeklokker ringe så det ljomer. 

Begge arkitektene kan dessuten tegne seg for rehabilitering av gamle bygg. Og med et vellykket resultat. 

Noe av det sentrumsplanen fastslår, er: Byens signalbygg skal skjermes/vernes når nye byggeplaner skal vurderes. Og Os skole eller landets siste pikeskole er et slikt signalbygg. Skulle haldensernes folkevalgte mot formodning vedta å rive det majestetiske byggverk, bør ingen etterpå lure på om Fortidsminneforeningen vil reagere eller opptrappe sin virksomhet med alle lovlige strenger vedrørende resten av sentrumsplanen. 

Dette er ikke føleri, men vår plikt overfor dem som vet at dette også handler om vår identitet. Identitet er viktig for haldenserne - særlig når institusjon etter institusjon er blitt tatt fra oss. Fylket har ikke alltid vært snille mot oss i grensebyen. Haldenserne har ikke noe utbredt ønske om at Halden skal bli som Sarpsborg eller Fredrikstad, der betongens ensformighet har seiret og mange vakre bygg har falt - helt i unøde. Kanskje kjenner ikke Fredrikstad-gutten seg helt vel i særpregete Halden? 

Vi er faktisk glade i og er stolte av noe så enkelt som vår stenbrolegging og det åpne Torvet. Jeg føler akkurat nå behov for å gi blomster til varaordfører Anne-Kari Holm, som så entydig og modig står frem og identifiserer seg med Os skole - og byens signalbygg. For Halden og våre lokale verdier står hun på til det ytterste. Hun tør der andre tier! 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken