Dette mener de om Os-skole

Av

Wenche Johanne Høidal har samlet sitater angående Os-skole fra innflyttere i Halden.

DEL

LeserbrevEngasjementet i Halden angående Os skole er stort. Her kommer noen betraktninger fra innflyttere til Halden/Norge. Noen er ansatt på HiØ og har barn på Os. En er pensjonist. Undertegnede har vært norsklærer for dem. En av oppgavene de fikk var å ordlegge seg i forbindelse med Os-saken.

Sitater:

1. "Os skole ligger i Halden kommune. Skolen ble etablert i 1914 og ligger i Os alle 2.  Ifølge Wikipedia har skolen ca 340 elever og ca 42 ansatte. Den praktfulle bygningen har 4 etasjer pluss moderne, separat gymsal. Bygningen ligger i en svært sentral del av byen med godt (tilstrekkelig), åpent område for barn å leke i."

2. "Os skole skal rives og erstattes av en ny bygning. Men ikke bare en ny bygning er planlagt; hele området skal redesignes. Jeg synes det er veldig trist at en helt intakt bygning skal rives, og jeg er overbevist om at den kan bli modernisert med forholdsvis liten innsats."

3. "I diskusjonen om riving eller nybygg er jeg delvis enig og delvis uenig. Jeg er enig i at det skal bygges nytt hvis nåværende bygning er liten og utilstrekkelig for å imøtekomme elever. Men jeg er også uenig fordi man kan bygge nye skoler andre steder i kommunen. Det beste alternativet, etter min mening, er å åpne nye skoler som kan være lett tilgjengelige både m.h.t. skolemiljø, pedagogikk og transport. (Hvorfor legges Folkvang skole ned når den hittil har fungert bra som barneskole?)
Dessuten er jeg uenig i riving fordi nåværende Os skole er historisk (mer enn 100 år gammel), og vi må bevare bygningen som historisk arv."

4. "Ikke med min beste vilje forstår jeg hvorfor nåværende bygning ikke kan tilpasses den nyeste standarden, og at området rundt den kan få et nytt utseende. De planene jeg har sett for nybygg tiltaler meg ikke. En ny bygning samsvarer kanskje med dagens smak, men om noen år kan den vise seg å være et feilgrep. Det finnes utallige eksempler dette i Tyskland (og ikke bare der): Etter andre verdenskrig ble mange hus revet fordi de var så gamle og stygge. Nye, moderne bygg ble satt opp i de byene som hadde penger til det. I dag har ikke disse bygningene noen stor, arkitektonisk verdi. Men i byer som hadde lite penger til gjenoppbygging, ser man i dag gode eksempler på bevaring av gammel, stilig arkitektur. De har fortsatt sine gamle (stygge???) hus som gradvis er blitt renovert og som i dag regnes som juveler i disse byene.  Ja, det er synd at Haldenpolitikerne ser på byen som en rik by. Hadde de ikke gjort det, ville de gått inn for bevaring av historiske bygninger."

5. "Ideen med å bygge sportskompleks/idrettshall på Os-tomta synes jeg er dårlig. Her vil det bli plassmangel både for idretten og pedagogikken!"

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags