Os skole: Legg prestisjen til side

Os skole: Ole Kristian Sørlie stiller flere spørsmål rundt planene om nye Os skole.

Os skole: Ole Kristian Sørlie stiller flere spørsmål rundt planene om nye Os skole.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Beklager ordfører, men å si at avtalen med fylket ryker om man ikke bygger gigantprosjektet som innebærer rivning av Os skole tror jeg ikke er tilfelle.

DEL

MeningerEtter innsigelsene fra NVE og Østfold fylkeskommune har det blitt argumentert fra «riv Os skole»-siden at det er nå eller aldri man har mulighet for å bygge ny hall og skole i sentrum. I mars, for tre måneder siden, spurte jeg Halden kommune gjennom HA om de hadde en «plan B» NÅR innsigelsene til prosjektet kom? Ordfører svarte meg nå nettopp, altså tre måneder etter innlegget:

«Nei, men dette er Haldens mulighet til å få en ny sentrumsskole, byutvikling og en idrettsarena som idretten har skreket etter i årevis. Ryker avtalen det har tatt 4 år å få til med fylket nå blir det ikke ny storskole eller idrettsarena i sentrum på årevis. Fylket har en avtale med Halden om å leie 40 % av arenaen på dagtid. Neste gang må vi forhandle med Viken, som må spare penger fra første dag bl.a. pga. mindre inntekter fra kraftselskapene. Så jeg anser at det er nå eller kanskje aldri for Halden har ikke råd på mange år til å bygge en slik idrettsarena alene.»

Jeg har svart ordfører at jeg ikke følger argumentene hans. Vi var i Rakkestad for noen år siden for å se på hallen der. En kjempeflott hall med to håndballbaner. Jeg mener å huske at den kostet 35 millioner kroner fiks ferdig. Hvordan klarte Rakkestad dette? Det kan jo hende de er smartere og mer arbeidsomme enn haldenseren, men jeg tror vel at folk er ganske likt utstyrt verden over, og om jeg her skulle ta feil og noen på planeten er mye smartere enn østfoldingen så tror jeg uansett ikke haldenseren ligger målbart etter Rakkestad i positive egenskaper i så måte.

Isteden argumenteres det fortsatt med at avtalen som er inngått med fylket om å dekke 40 prosent av kostnadene på idrettshallen vil falle om prosjektet skulle stoppe opp. Dette visstnok som en følge av at Østfold går inn i Viken og Halden vil bli glemt. Det er argumentet som stadig gjentas! Et paradoks er at disse fylkessammenslåingene er et resultat av bl.a. Høyre sentralt og Erna sin politikk.

Så disse 40 prosentene, hva utgjør det i kroner? Skal fylket betale 40 prosent av byggekostnadene? Andre fra Glad i Os har flere ganger spurt om denne avtalen og hva disse 40 prosent som ordfører viser til er. Er det 40 prosent av de løpende driftskostnadene som skal dekkes? Bygge- og finansieringskostnader er jo også noe vi lurer på om inngår, osv.? Problemet er at det ikke kommer noen svar!

Skal vi tro ordfører på det han skriver over er det nå eller kanskje aldri for Halden. Beklager ordfører men å si at avtalen med fylket ryker om man ikke bygger gigantprosjektet som innebærer rivning av Os skole tror jeg ikke er tilfelle. Skal fylket ha tilgang til en gymsal for videregående skole så er det klart de vil betale sin del av kostnadene! Fylket ville aldri bryte et slikt prinsipp om å betale for bruk og jeg stiller dermed spørsmål om dette argumentet er reelt?

Tilbake til 2013. Vi var da en gruppe som ivret for storhall for idretten og vi var samlet en rekke ganger. Vi dro på besøk til Rakkestad og så på hallen de hadde bygd der og den kostet da den nette sum av 35 millioner kroner. Ordfører var der, han haiket med meg, og vi fikk en full gjennomgang av prosjektet og kostnadene ved denne hallen. Den er på to håndballbaner størrelsesmessig, og i tillegg har de i hallen fire klasserom som en skole, som er nærmeste nabo, kan benytte.

Ordfører svarer som nevnt ikke på våre spørsmål. Tidligere har Morten Ulekleiv i Halden Arbeiderblad ivrig forsvart ordføreren i meningsutvekslinger om innholdet og hva ordfører egentlig mente i leserinnlegget «Uakseptabel oppførsel», som ordfører skrev, mens nå kan det virke som om Lars Pedersen Due fra Ap har overtatt pressejobben på rådhuset. Han har gitt meg følgende tilbakemelding på spørsmålene til ordfører:

«Sørlie, bygger du en slik hall for 35 millioner for kommunen så vil jeg støtte det.» og «Sørlie: bygger du en hall med de spesifikasjonene til 35 mill. + prisstigning? Ja eller nei?»

Lars Pedersen Due: Les vedlagte artikkel så får du oppskriften på hvordan den kan koste 25 millioner kroner! 10 millioner mindre enn jeg har påstått. Nå er muligens momskompensasjon ikke noe tema, men allikevel da?

Det jeg videre kan svare Lars Pedersen Due om dette punkt er: Sett inn de 700 millionene på en konto som prosjektet du har vært med på å vedta på Os minimum vil koste, så skal jeg påta meg å bygge en arena på Os som byen har lengtet etter. Jeg skal restaurere Os og Rødsberg og medregnet er eventuelle tilbygg til disse byggene som inneholder alt av krav ifm. teknisk og universell utforming.

I tillegg så skal jeg grave ned Haakon 7 vei slik at Os allé settes tilbake i sin originale stand. I det prosjektet tar vi selvfølgelig også med utbedring av kulvert for Os bekken som NVE hadde innsigelse på. Hva jeg kommer til å tjene på dette? Ingenting, fordi for resten av pengene skal jeg grave opp torget og lage parkering under dagens nivå slik at vi da får en naturlig utvikling til et bilfritt torg!

God helg ønskes til alle uavhengig av ditt standpunkt vedrørende gode gamle Os skole.

Med vennlig hilsen Ole Kr. Sørlie

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags