Pengesluket Os skole

Av
DEL

LeserbrevDet beste for ungene våre, er å bevare Os og Rødsberg skoler. De fungerer utmerket og vil bli enda bedre etter oppussing og oppgradering. Ingen pedagoger har anbefalt 1-10 skole her. Derfor er det selvfølgelig ikke, som tidligere forutsatt, offentliggjort noen utredning om 1-10 skole på Os!


Den nye skolen er en dårlig løsning, hevder en av landets fremste eksperter på byutvikling og arkitektur, prof. E. Dokk-Holm! Han mener også at bevaring av Os skole er den beste løsningen. Han anbefaler å ta tiden til hjelp for å få utarbeidet et bedre prosjekt! Bevaring vil også medføre en betydelig miljø- og klimagevinst, som kommer elevene til gode!
Det kom inn 2 innsigelser på reguleringsplanen. Den ene var fra NVE om grunnundersøkelser. Den andre fra fylket om at tomta er for liten. Utearealet for elevene gir ikke plass nok til mosjon og utfoldelse, som er anbefalt av Helsedirektoratet. Som et plaster på såret, foreslås at taket på idrettshallen skal fungere som «luftegård» for elevene! I desperasjon foreslår nå også kommunen at Schultzedalen og Busterudparken skal bli skolegård!


Det har kommet inn en rekke bemerkninger til prosjektet. Det gjelder bl.a. bevaring av Os skole, og at Os Alle ikke skal brukes til skolegård! Idrettshallen bygges for Halden Topphåndball og fungerer dårlig, eller ikke, for skolene. For mye trafikkstøy belaster skolen. Reguleringen vil føre til fullstendig trafikkaos i området. Det mangler parkering. osv.
Dessuten vil rivning av skolen bidra til unødvendige og betydelige klimagassutslipp, og være en hån mot elevenes og Greta Thunbergs kamp for miljøet!


De eneste som nekter å innse dette, er noen politikere og rådmannen som bare kjører på som om ingenting har skjedd. I tillegg til tidspress, legger disse økonomisk press på å få gjennomført det dårlige prosjektet.


Det er dyrere å restaurere Os og Rødsberg skoler enn å bygge nytt, har rådmannen kalkulert. At det går an! Før reguleringsplanen er godkjent, bestiller man anbudsdokumenter til millionvis av kroner. Man bestiller og monterer brakker på Folkevang. Inventar blir flyttet dit fra Os. Det bestilles også busstransport til og fra Folkevang hver skoledag i flere år. Som arkitekt har jeg aldri opplevd maken, fordi alle disse pengene er bortkastet, dersom prosjektet må endres! Som arkitekt har jeg aldri opplevd maken!
Senest i dag 26.07. har kommunen sendt ut brev til foreldre/elever på Os om flyttingen til Folkevang!


Kommunens planavdeling skriver etter innkomne innsigelser og bemerkninger til planen: «Dette vil trolig medføre at prosjektet/planen må omarbeides».


Plan- og Bygningsloven forutsetter også at kommunen må konsekvens-utrede reguleringsplanen! Det er heller ikke gjort og vil medføre endringer!
Selv et velment økonomisk råd til Halden kommune fra advokat Pål A. Sund, blir tatt i verste mening og mistenkeliggjort!
Til redaktørens orientering så er det også kloke mennesker i yngre årsklasser, som er for en bedre skole og bevaring av Os. Det er ikke bare «seniorer» i Halden som mener det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags