Hvordan ønsker vi at Halden skal se ut og fungere?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet er ingen tvil om at vi haldensere er engasjerte i byutviklingen i byen vår. Det er mange som har meninger og synspunkter - så mange at jeg mister oversikten etterhvert - men det er en ting som slår meg i alt dette: At byen sårt hadde trengt en form for byplanlegger som hadde ansvar for en helhet i alle de gode ønskene og intensjonene som angår hvordan og hvorfor ting må bli slik eller så.

Et organ som kunne se følgene av endringer som MÅ komme i en by som utvikler seg, en som ser det unike i byens "sjel" og som ikke bør forandre det som gjør Halden til Halden! Som kan ha en plan en kan forholde seg til både når det gjelder utseende og trafikkforhold. Jeg tror byen ville vært tjent med et slikt organ.

En ting er sikkert: Dette kan ikke bli et vepsebol hver gang noe skal bygges eller endres, og det må vel være både i byens og i utbyggernes interesse at vi vet hva som godtas og som kan gjennomføres.

Byen har fått mange fine løft de siste årene som vi kan glede oss over, og endel utbyggere har virkelig gjort en innsats for at Halden skal være en trivelig og attraktiv by å bo i. Men det er ikke til å komme forbi at muligheten for at en familie med en vanlig lønn skal kunne finne seg en leilighet sentralt er minimal. Det ønskes liv og barn i sentrum (les Nordsiden) men det legges opp til at velstående pensjonister skal enten sitte på sine verandaer, eller spasere en liten tur i nærområdene.

Når det gjelder Os skole, så er jeg redd for at det blir for trangt allerede ved innflytting og det må man så leve med i maaange år. Erfaringsmessig har storstilte tegninger en tendens til å krympe når utgiftene løper på. Det har vist seg at med den rette utbygger og arkitekt kan bevaring av eksisterende bygg bli vel så vellykket og økonomisk som riving og nybygg. Det er mange slike eksempler i våre nabobyer. Og når de gjelder høyhus på Grønland, så blir det et skikkelig krasj mot festningen. Det beste stedet for høyblokker her i byen måtte være på det utsprengte området på Sauøya. Der blir ingen sjenert, det blir sjøutsikt, og kanskje familier har råd til å bo der?

Artikkeltags