Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke fjern busstilbudet mellom Fredrikstad og Halden!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I ukedagene pendler flere elever mellom Halden og Fredrikstad eller Sarpsborg for å gå den videregående studieretningen de ønsker. Jeg er en av disse elevene og pendler mellom Halden og Sarpsborg for å gå på sciencelinja på Greåker videregående skole. Hverdagen som pendler, er ikke enkel, spesielt ikke med så få bussavganger som det er mellom Halden og de andre byene.

Etter en ny utredning om kollektivtilbudet i Østfold, konkluderte utrederne med at busstilbudet mellom Halden og Fredrikstad burde fjernes. Jeg har selv tatt bussen fra Fredrikstad til Halden både om ettermiddagen og fra Halden til Fredrikstad om morgenen, og den er helt full. Hadde det bare vært noen få som hadde benyttet seg av denne ruten, kunne forslaget om å kutte tilbudet gitt mer mening, men slik er det ikke. Dette sender også feil signal når det prøves å få flere til å reise kollektivt, når det skal bli så komplisert å reise kollektivt mellom Fredrikstad og Halden til en rimelig penge.

La oss prioritere ungdommen som går på skole for å få seg en utdanning. Da kan vi rett og slett ikke fjerne busstilbudet mellom Fredrikstad og Halden som benyttes av så mange skoleelever. Dette er en aldersgruppe hvor mange ikke er gamle nok til å ta lappen, og flere står også utenfor arbeidslivet slik at billappen kanskje må nedprioriteres. Da er busstilbudet det eneste alternativet for å komme seg til og fra skolen. Hvis dette også forsvinner, står man igjen med tog, som er for dyrt for de fleste studenter å kunne benytte seg av daglig, eller som gir en betydelig lengre reisevei, hvis man må innom Sarpsborg først.

PROFIL: Sandra Elise Lexander

Nestleder i Halden Unge Høyre, og elev ved sciencelinja på Greåker vgs.

Det er snakk om en tidsøkning på ca. 20 minutter hver vei for elevene som pendler mellom Fredrikstad og Halden, noe som blir mye når reisetiden allerede er på 50-60 minutter hver vei. Jeg synes selv at 50-60 minutter er lenge å sitte på en buss, noe jeg selv også har erfaring med. Da blir det alt for mye hvis opp til nesten 3 timer av dagen skal brukes på bussen. Busstidene samsvarer ikke alltid med skoletidene heller, så man må også legge til ventetid. Da går faktisk mesteparten av dagen, og mange ender nok opp med å bare ha tid til å spise middag og gjøre litt lekser når man kommer hjem, for å så måtte legge seg for å ha nok energi til å igjen stå opp tidlig neste morgen og komme hjem sent.

Gjør gjerne tilbudet mellom Moss, Sarpsborg og Halden bedre, for det er for dårlig idag, men ikke la det gå på bekostning av elevene som pendler mellom Fredrikstad og Halden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.