Sviket mot Saugbrugs

Ingen halden-venn: Miljøvernminister Ola Elvestuen framstår ikke akkurat som en Halden-venn.

Ingen halden-venn: Miljøvernminister Ola Elvestuen framstår ikke akkurat som en Halden-venn.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDet virker som om alle involverte rundt eierskiftet i Norske Skog smiler og er happy over at investeringsselskapet Oceanwood har overtatt stafettpinnen.

Denne uka var de nye eierne på besøk ved Saugbrugs, og etter rapporten i HA å dømme var det bare blide ansikter å se. De nye eierne mener magasinpapirproduksjonen i Halden er liv laga, og har en bærekraftig framtid.

Det er godt å høre. Uroen vi og mange andre følte før eierskiftet var i boks var tuftet på spekulasjoner om at sterke kapitalkrefter ville kjøpe for så å legge ned for å bli kvitt en brysom konkurrent i et tøft marked.

Men når lettelsen etter hvert forsvinner, kan den lett bli erstattet av ny uro. Den er tuftet på noe annet enn det stramme markedet Saugbrugs opererer i. Den er tuftet på de reguleringer norske myndigheter rår over. I klartekst; regjeringen. Stikkordet er rammebetingelser.

Vi skal ikke skru tiden lenger tilbake enn drøyt et år. Under valgkampen i 2017 var det påfallende mange rikspolitikere fra ulike partier som besøkte nettopp Saugbrugs, og nettopp snakket om rammebetingelser og CO₂-kompensasjon.

De borgerlige partiene lovet tilsynelatende gull og grønne skoger. Det skulle bli ny gjennomgang etter valget. I det hele tatt fikk vi inntrykk av at Saugbrugs sto høyt på den politiske dagsorden.

Nå har pipa fått en annen låt. En slik avgjørelse er skutt fram i tid. Det er ikke mulig å få et konkret svar fra regjeringen.

Vi forstår godt at Arbeiderpartiets gruppeleder Arve Sigmundstad føler at regjeringen har sveket Saugbrugs. Det som har skjedd etter alle besøkene for drøyt et år siden inngir ikke akkurat tillit.

På sikt skal atomreaktoren i Halden legges ned.

Venstres miljøvernminister Ola Elvestuen kan bli mannen som tar den avgjørelsen.

Han kan også bli mannen som ikke omgjør vedtaket om CO₂-kompensasjon til Saugbrugs. Det vil bli lagt merke til i Halden.

Og hva gjør lokalpolitikerne våre med det? Kjør debatt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags