– En høvding har gått bort...

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevSøndag 21.10 kom budskapet om at hjemmefrontaktivisten, friluftsentusiasten, idrettsmannen og bokhandleren Frits Køhn var død. Han sovnet stille inn uten forvarsel i sitt hjem, aktiv til siste stund.

Han ble 94 år.

Vi i Halden Skiklubb står med bøyde hoder i respekt og i takknemlighet for alt han har vært for oss og for klubben. Så sent som tre dager før han gikk bort, var han på kakefest på Høiåshytta for å feire årets o-sesong sammen med et mylder av barn, ungdom og voksne.

Dette var et miljø Frits storkoste seg i, og som han var en fast ukentlig del av. Selv om beina sviktet litt den senere tid og turene omkring Høiås ble kortere etter hvert, var tanken klar og nysgjerrigheten og viteviljen stor om alt som rørte seg i klubben.

Frits kom med i Halden Skiklubb i 1946 da orienteringssporten var i rask utvikling i distriktet. Som eldste sønn i en bokhandlerfamilie, var hans yrkeskarriere tidlig satt. Mange haldensere kjenner ham som den blide og alltid serviceinnstilte bokhandleren øverst i Storgata.

Men før dette ble ungdomstiden til Frits preget av krigsårene 1940-45. Han kom som ung med i motstandskampen som flykningslos. Han rodde mange turer mellom Knivsø og Svarte Jan for å bringe flyktninger i sikkerhet på svensk side.

Frits ble i 2017 hedret med regjeringens minnemedalje for sin innsats i krigsårene.

Våren 1949 forlover Frits seg med sin kjære Ellen. Det ble starten på et langt livsløp hvor de sammen bygde hus og hjem til en stadig voksende familie.

Interessen for friluftsliv og sport var sterkt tilstedeværende, og orienteringssporten ble hovedidretten for dem begge.

Sammen ble Ellen og Frits nærmest til en institusjon i klubben de begge hadde i sitt hjerte.

Ingen kvinne har sittet lengre sammenhengende i hovedstyret i Halden Skiklubb enn Ellen.

Opp igjennom 1950-årene var Frits en habil orienteringsløper, og han var med på å markere seg nasjonalt sammen med sine klubbkamerater i flere NM-stafetter.

Også da klubben for første gang stilte lag i svenske TioMila, var Frits med på laget.

Han var klubbleder fra 1960 til 1966. Da klubben arrangerte norgesmesterskap i stafett i 1961, tegnet Frits selv det til da mest moderne o-kart i distriktet.

Med Frits bak roret ble også Vårspretten etablert i denne perioden. O-løpet som hvert år trekker til seg tusenvis av våryre o-løpere til Halden-områdets skoger.

Gjennom mange år før digitalisering og nye teknikker forenklet forberedelser til store o-løp, var lokalene til Køhns bokhandel fast løpskontor på kveldstid.

I Frits bodde det et lekende idrettshjerte hvor smil og latter ble kombinert med evnen til hardt arbeid. Han speilet sitt indre ved å være lettrørt, og han kunne bli våt i øyekroken når noe beveget ham. Han var rett og slett lett å like.

Så er han borte, han som var så levende blant oss. Alltid blid og positiv. Med sin omtanke og tilstedeværelse var han helt til det siste en inspirasjonskilde.

Takk, Frits!

Artikkeltags