– Jeg ante ikke hvor raskt byen jeg flyttet til skulle bli så nær

Per Øyvind Fange

ALDER: 34

YRKE: Journalist

BOSTED: Stenrød

BAKGRUNN: Født og oppvokst i Halden. Nylig hjemflytta trebarnsfar. Og gift. Jobber som journalist i NRK Østfold. Har bakgrunn fra NRK Sporten og VG.

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

MITT ÅRHjemme i Halden. Og i ferd med å glemme hvor vanskelig det er for resten av Norge å forstå at vi kan elske denne byen.

Min vestlandske kollega var i ekstase her om dagen:

– Det var så fint! Helt fantastisk! sa hun da hun kom inn på kontoret i Fredrikstad etter sitt livs første timer i Halden.

– Selvfølgelig er det fint, sa jeg.

Og dermed var jeg ekte haldenser igjen.

Desember 2015: I 14 år har jeg bodd utenfor byen. Jeg har drømmejobben. Liker tempoet. Familien stortrives, men er i ferd med å vokse ut av treromsleiligheten sentralt i Oslo. Vi går på visninger. I Oslo.

Uten forvarsel svinger pendelen. Vi går på en visning i Halden. Så en til. Kjøpe eller bygge? Skal vi ta sjansen selv om ingen av oss har jobb? Bare flytte fra verdens beste arbeidsplass (NRK Marienlyst) og verdens beste venner i verdens beste hovedstad? Til et sted med så lite skiføre? Er ikke Halden en rasteplass de fleste bare kjører forbi på vei til Europa? Er ikke de fleste østfoldinger ganske rare?

HJEMME IGJEN: Haldenser Per Øyvind Fange tok i 2016 valget om å flytte tilbake til Halden etter mange år i Oslo. Med kone og tre små barn på lasset. Det valget angrer han ikke på.

HJEMME IGJEN: Haldenser Per Øyvind Fange tok i 2016 valget om å flytte tilbake til Halden etter mange år i Oslo. Med kone og tre små barn på lasset. Det valget angrer han ikke på. Foto:

Et år senere sitter vi her. Det er umulig å si om det var Halden som lokket eller Oslo som jaget. Her i byen sier folk vi har tatt til fornuften. Gjort det eneste logiske. Og jo lenger jeg bor her, jo mer enig blir jeg.

Sannheten er likevel at 2016 var året vi var modige.

For nesten ingen ting av det vi vet nå, et halvt år etter at flyttelasset kom, kunne vi vite med sikkerhet. Ikke at naboene er hyggelige. Ikke at det var mulig å få en interessant jobb i Østfold. Ikke at skolen er bra selv om kommunen er lut fattig. Ikke at det skulle åpnes en trollsti rundt Ormtjern som barna elsker. Ikke at det finnes folk som låner bort hytta gratis. Ikke at vi skulle være ganske flinke til å tapetsere og legge gulv. Ikke at jeg også kan like rusletempo. Ikke at selvplukk av mais er gøy.

Jeg ante ikke hvor raskt byen jeg flyttet til skulle bli nær.

Eller hvor raskt byen jeg flyttet fra skulle bli fjern.

Valget hadde blitt enkelt hvis noen hadde sagt alt dette på en måte vi kunne tro på for et år siden. Men det var det ingen som klarte. Og egentlig var det ikke så mange som prøvde heller.

Halden er nemlig ikke så god til å skryte av seg selv. Spesielt ikke av de tingene som betyr noe for folk som vurderer å flytte hit.

- Selvfølgelig er det fint i Halden, svarte jeg som om det tas for gitt av andre enn oss som bor her.

Som om det er selvsagt at det er fint i Klæbu, lizzom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags