Gågata i Halden – den siste eller den første av flere?

GÅGATA: – Nordsiden er den bydelen som vil oppleve størst forandringer i de nærmeste årene, skriver Johan Johansen i Miljøpartiet De Grønne. Partiet ser for seg at Busterudparken blir et naturlig sentrum i den delen av byen når idrettshall og ny skole på Os er på plass, hvis storsenteret gjøres om til kino, bibliotek m.m., og når Østfoldmuseene flytter inn i Fayegården.

GÅGATA: – Nordsiden er den bydelen som vil oppleve størst forandringer i de nærmeste årene, skriver Johan Johansen i Miljøpartiet De Grønne. Partiet ser for seg at Busterudparken blir et naturlig sentrum i den delen av byen når idrettshall og ny skole på Os er på plass, hvis storsenteret gjøres om til kino, bibliotek m.m., og når Østfoldmuseene flytter inn i Fayegården. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Halden er veldig glade for at gågata igjen blir diskutert i HA. Meningene er mange, men felles for dem alle, er ønsket om at gågata skal ha liv. Uenigheten er knyttet til hvordan dette skal skje.

DEL

MeningerLes HAs artikler og haldensernes innlegg i torgdebatten her!

Byer er i konstant utvikling, og gågata i Halden har i mange år slitt med å gjenfinne sin rolle. Detaljhandelen foregår i hovedsak på Tista senter, for mange i Sverige og i økende grad på nett. Denne trenden tror ikke vi kommer til å snu med det første, og det er ikke detaljhandelen som igjen vil skape liv i gågata.

Nordsiden er den bydelen som vil oppleve størst forandringer i de nærmeste årene. Nye Os skole med idrettshall og muligens ny svømmehall vil skape mye trafikk på ettermiddager og i helger. Biblioteket vurderes flyttet til storsenteret, og med det har vi et håp om at Halden bibliotek kan få plass og budsjett til å utvikle sitt tjenestetilbud og åpningstider. I tillegg er det snakk om blant annet kino. Fayegården skal pusses opp og Østfoldmuseene skal flytte inn.

Nordsiden med Busterudparken i sentrum vil etter hvert utvikles til å være en møteplass hvor kjøpepress ikke står sentralt, men med et mangfold av aktivitetstilbud til folk i alle aldre. En slik møteplass vil trenge kafeer og spisesteder. Videre vil det være naturlig med noe detaljhandel. Vi tenker at spesielt nisjebutikker bør passe inn her. Biltrafikk gjennom Storgata vil ikke bidra til å skape en trygg og hyggelig møteplass på Nordsiden.

Samtidig har vi forståelse for næringslivet når de påpeker at mangel på gratisparkering gjør det vanskeligere å drive. Derfor foreslo vi i MDG allerede i valgprogrammet 2015–2019 at det bør bli gratis korttidsparkering i sidegatene.

MDG har et ønske om at Halden skal legge til rette for bruk av sykkel. Halden kommune har vedtatt et ambisiøst opplegg med å leie ut elsykler, men for at det skal bli et reelt alternativ, må det også legges til rette å bruke dem i byen. MDG har i vårt økonomiplanforslag gjennom flere år forslått en slik satsing.

Vi i MDG ønsker ikke at gågata skal åpnes for trafikk. Vi ser gjerne at gågata forlenges ned til havna, og at Torget på Sydsiden blir noe annet enn en parkeringsplass. Er det ikke på tide at barn får en lekeplass på Sydsiden også? Vi vil at sykkelveier skal prioriteres slik at det å bruke sykkel er et reelt alternativ til å bruke bilen. Vi vil ha en by med et mangfold av møteplasser, minimalt med reklame og mindre kjøpepress.

Artikkeltags