Om underskuddene i oppvekst- og undervisningssektoren

STORT UNDERSKUDD: Undervisning og oppvekst ligger an til et underskudd på 18,5 millioner kroner hvis ingenting gjøres. Linn Laupsa i Ap reagerer på at nye innsparingstiltak kan ramme de svakeste elevene. Illustrasjonsfoto.

STORT UNDERSKUDD: Undervisning og oppvekst ligger an til et underskudd på 18,5 millioner kroner hvis ingenting gjøres. Linn Laupsa i Ap reagerer på at nye innsparingstiltak kan ramme de svakeste elevene. Illustrasjonsfoto.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det ligger an et overforbruk i oppvekst og- undervisningssektoren på 18,5 millioner kroner ved årets slutt hvis ikke tiltak settes inn. Administrasjonen får refs for ikke å holde budsjettet, og Høyre-politiker Truls Breda kritiserer administrasjonen for manglende budsjettforståelse.

Det er flere grunner til overforbruket. Feiltelling av antall barnehagebarn, regnefeil i forbindelse med nye Kongeveien skole og merforbruk i skolene får alle sin del av skylden.

Det er overhodet ikke luksus rundt om på byens skoler. Vi strammer inn på alt, og er overrasket hvis det er penger til å kjøpe inn papp til kunsten eller ny teip når skoleåret nærmer seg slutten. Når det nå er underskudd i sektoren, tror jeg mange er enige om hva det skyldes; et totalt urealistisk budsjett hvor man legger opp til innstramminger det er umulig å følge uten å bryte loven.

PROFIL: Linn Laupsa

Lærer og 2. nestleder i Halden Arbeiderparti

Spesialpedagogisk hjelp til førskolebarn er noe som skal reduseres. Tuller dere? Synes dere at virkelig at det er fornuftig å først bestemme hvor mange penger som skal brukes, for så å se hvor mange barn som trenger hjelp? Vi snakker om mennesker. Bak disse tallene er det små gutter og jenter som sårt trenger hjelp til å takle hverdagens utfordringer. Det er mammaer og pappaer som ligger våkne om nettene i redsel for at det ikke skal gå bra med barnet deres, og som trenger den tryggheten samfunnet bør gi når man trenger hjelp eller veiledning.

- Det er mørke skyer, men vi må ut av Robek

Det må være et hjelpeapparat som sier at dette skal vi klare – vi har kunnskap og ressursene til å hjelpe dere. Det kan ikke være budsjettet, men faglige og pedagogiske vurderinger som skal ligge til grunn for vedtak om spesialpedagogisk hjelp. Uten denne hjelpen i tidlig alder, øker sjansene for å falle utenfor fellesskapet senere i livet, noe som blir en enda større utgift for samfunnet. Derfor er det i sum ingenting å spare på å ikke gi hjelp til barn så tidlig som mulig – heller tvert imot.

Politikerne må ta ansvar for budsjettet de selv har vedtatt. Når sektoren går så til de grader i underskudd, bør man faktisk gå i seg selv og se om det er selve budsjettet det er noe galt med, og ikke den berørte sektoren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken