Gå til sidens hovedinnhold

– Torget er mer enn bare parkering

Artikkelen er over 2 år gammel

HAs kampanjejournalistikk om bruken av Torget vakte akkurat det sterke engasjementet vi hadde håpet på. Haldenserne er opptatt av hva byens flotteste åpne plass – midt i indrefileten – skal brukes til.

Nesten 2.500 mennesker har stemt på ha-halden.no, og de deler seg i tre. En drøy tredel vil at Torget fremdeles bare skal være en parkeringsplass. En litt mindre tredel mener Torget bør deles slik at det kan brukes både til parkering og som en sosial møteplass, mens litt mindre enn en tredel vil stenge Torget helt for biler.

Les oppsummeringen av avstemningen og lesernes meninger om Torget her!

I sum betyr det at nesten to tredeler vil forandre dagens konsept. Det er klar tale. Men meningene spriker blant aktørene i området rundt Torget. Ikke overraskende ønsker arkitekter og fagpersoner uten forretningsmessige eller personlige interesser å omskape Torget slik at det blir lettere tilgjengelig som sosial møteplass. Det er ikke overraskende. Det er heller ikke overraskende at de forretningsdrivende er opptatt av tilgjengelighet for kundene sine. De er redde for konsekvensene av å redusere antall parkeringsplasser.

Les også

Her kastet de ut bilene fra torget: – Nesten flaut at bilene hadde den beste utsikten før!

Uansett er engasjementet gledelig. Samtidig synes vi det er påfallende at det politiske miljøet stort sett har forholdt seg taust. Dette er et tema vi synes de aktivt burde ha ment noe om. Samtidig registrerer vi med glede at kommunen er innstilt på å prøve ut en løsning der deler av Torget omskapes til sosiale møteplasser med servering. I hvert fall i deler av året.

HA har i flere år tatt til orde for at denne flotte plassen må bli mer tilgjengelig for offentligheten. Vi ser behovet for parkering i sentrum på Sydsiden, men det kan ikke være et altoverskyggende argument. Etter tidenes sommer i Halden, er vi overbevist om at Torget vil kunne syde av liv i den lyse årstida. Da må forholdene legges til rette. Da, og bare da, kan Torget få den hensikten i bybildet som må ha vært planene til dem som i sin tid planla, tegnet og bygde det.

Bildeserie

BILDER: Se alle «Sorte Maskes» skisser av Torget

Kommentarer til denne saken