Dagens triste melding skapte ikke akkurat sjokk, men like fullt overraskelse og skuffelse. Arrangørene bak Tons of Rock forlater etter fem år Fredriksten festning og Halden. Igjen ble vi rett og slett for små.

Det er trist, men det er til å forstå, og vi burde kanskje ha sett den komme. Festningsområdet rommer i utgangspunktet maksimalt 10.000 mennesker. For verdensnavnene er det altfor lite. Det har vært antydet før; Tons of Rock-arrangørene har hatt mulighet til å booke svært store bandnavn, men har kommet til kort fordi arenaen kan romme for få tilskuere. Og vi husker godt Black Sabbaths begrunnelse for å komme hit i 2016: – Vi spiller egentlig ikke for færre enn 35.000 tilskuere, men vi digger Fredriksten festning og gjør derfor et unntak. Det går ikke i lengden.

Svein Bjørge er initiativtaker og primus motor for Tons of Rock. I sin avskjedshilsen til Halden skryter han av både festningen som arena, og Halden-samfunnet som har stilt opp. Frivilligheten og dugnadsjobben har vært formidabel, og det er blitt satt pris på. Det skal heller ikke underslås at næringslivet i byen har nytt godt av den årvisse festivalen, som har vokst år for år. Det er inntekter som nå forsvinner.

Vi skal ønske Tons of Rock lykke til videre på Ekebergsletta i Oslo, og håpe AC/DC og/eller Metallica kommer dit neste år. Det har festivalen fortjent. Og vi sier takk for følget!

Det er ingen grunn til å henge lenge med hodet. Fredriksten festning er fremdeles en unik regional og nasjonal kulturarena med stort potensial. Det bør Magne Rannestad og de gode kulturkreftene i Halden utnytte. Det finnes flere musikksjangere enn hardrock som har potensial i seg til å samle mange til en flere dagers festival sommerstid. Og det bør være drahjelp å få i for eksempel fylkeskommunen.

Vi tror det finnes tons of nye muligheter på Fredriksten festning. Lykke til!